Nagyvilág

Várhelyi Olivér már felkészült a cserére Brüsszelben

A 444.hu több, egymástól független brüsszeli forrásra hivatkozva arról ír, hogy Magyarország biztosa az eddigi tervekkel szemben mégsem a bővítést felügyelheti majd, hanem inkább a közlekedési ügyeket.

A lap úgy tudja, hogy a háttérben Ursula Von Der Leyen és a magyar miniszterelnök között már hetek óta folyik az egyeztetés arról, hogy Várhelyi Olivérnek esetleg szerepet kellene cserélnie a leendő román biztossal, mert az EP-ből sok kifogás érkezett azzal kapcsolatban, hogy nem lenne szerencsés pont a magyar biztosnak külpolitikai feladatot adni. 

Dobrev: Orbán miatt nem lesz bővítési biztos Várhelyi
Szerinte szorosabb együttműködés kell az EU és a„szabad városok” között.

A lap emlékeztet, a magyar kormány szerződéseket vétózott meg az EU és EU-n kívüli országok között, de problémás a magyar-ukrán viszony, a magyar-török kapcsolat pedig barátságosabb, mint a legtöbb tagállam viszonya az ankarai kormánnyal.

Az EP mindössze három jelöltet utasított vissza, a magyar mellett a románt és a franciát, a többiek parlamenti meghallgatásai már sínen vannak. Franciaország a belső piacot, a védelmi ügyeket és az űrkutatást kapta első körben, és Macron második jelöltje Thierry Breton is ugyanezeket a területeket kapja, vagyis vele nem cserélhet.

Kizárásos alapon tehát marad a román biztos területe, ami a közlekedés. Romániának egyébként a kormányválság miatt még nincs is jelöltje.

A 444.hu úgy tudja, hogy Várhelyi nem zárkózik el a cserétől, és már el is kezdett felkészülni arra, hogy esetleg közlekedési ügyekben kell felelnie a parlamenti képviselőik kérdéseire. 

A cserének a lap forrásai szerint egyelőre egy nagy akadálya van, mégpedig az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valamilyen kompenzálást szeretne a cseréért, de azt még nem sikerült megbeszélni, hogy mi legyen az.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik