Nagyvilág

Halálkamion: vietnami lehetett a 39 áldozat

A hatóságok egy globális embercsempész-hálózatra gyanakakodnak.

A rendőrség szerint valószínűleg vietnamiak haltak meg múlt héten egy bolgár kamion hűtőkonténerében Anglia délkeleti részén. A hatóságok először még arról számoltak be, hogy a 39 áldozat mindegyike kínai állampolgár volt, de az Essex megyei rendőrség az eddigi azonosítások után közölte, vietnamiak voltak.

A rendőrség kapcsolatban áll a vietnami kormánnyal és több családdal Nagy-Britanniában és Vietnamban, úgy tűnik, sikerült megtalálni több áldozat rokonát. Ugyanakkor még nincs olyan bizonyíték, amely alapján hivatalosan meg lehetne erősíteni az álfdozatok kilétét. A bizonyítékok összegyűjtése jelenleg is tart számos országban.

Pénteken három embert vettek őrizetbe, kettőt Vietnamban, egyet Írországban. Az ügyben a múlt héten őrizetbe vettek négy embert, hármat Angliában, egyet Írországban. Az Angliában őrizetbe  vetteket (egy 38 éves és egy 48 éves férfit, illetve egy 38 éves nőt) embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanúja miatt tartották fogva. Óvadékkal már kiszabadultak, de továbbra is gyanúsítottak.

A brit hatóságok szerint az ügy mögött egy globális hálózat áll, amely az illegális bevándorlók Nagy-Britanniába csempészését szervezi. Ennek tagja a kamionsofőr is. A 25 éves, észak-írországi Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat. Az MTI emlékeztet rá, hogy a sofőr november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé. A 39 holttestet október 22-én  találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.

Kiemelt kép: MTI/AP/Alastair Grant

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik