Nagyvilág

A magyar kormány az egyik legrosszabb hírű ügyvédi irodával próbál nyomást gyakorolni a vele kritikus külföldi lapokra

A 444 közérdekű adatkérést nyújtott be a külügyminisztériumnak, tisztázandó, milyen kapcsolatban állnak a Carter-Ruck londoni ügyvédi irodával, miután több külföldi forrásból is arról értesültek, hogy a kormány egy londoni ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy nyomást gyakoroljon a vele kritikus nemzetközi lapokra.

A külügy válaszában azt írta:

a Carter-Ruck Solicitors ügyvédi iroda Magyarország londoni nagykövetsége eseti megbízása alapján járt el a Guardian és a Daily Telegraph cikkei kapcsán 2019 júniusában. A szolgáltatás ellenértéke £2162.26.

A 444 azt írja, hogy a rágalmazási sajtóperekre specializálódott Carter-Ruck az egyik legrosszabb hírű ügyvédi iroda a nemzetközi újságírás világában. Az iroda Wikipédia-oldala szerint többször képviselték a Szcientológia Egyházat is, igyekezve nyomást gyakorolni a velük kritikus szerzőkre.

Ugyan a külügy válaszában a Guardian és Telegraph lapokat említette, a 444 tud még egy esetről, amikor a Carter-Ruck járt el egy, a magyar kormányról szóló cikkben: az ügyvédi iroda a Financial Timesnak írt több levelet egy írása miatt, ami a tranzitzónai menekültek éheztetését követő EU-s eljárásról szólt.

Az ügyvédi iroda első levele után a lap kiegészítette ugyan a cikket, de ezt követően se használták a kormány által kívánt megnevezéseket a tranzitzónában lévőkkel kapcsolatban.

A Times of Malta is írt az ügyvédi irodáról, a lap szerint a Carter-Ruck a máltai kormány megbízásából megpróbálta megfélemlíteni az országban meggyilkolt oknyomozó újságíró haláláról készülő könyv szerzőit. A máltai miniszterelnök az ügyvédi iroda felbérléséről akkor azt mondta, hogy az újságírók félrevezető kérdéseket tettek fel, a céljuk pedig a kormány lejáratása volt.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik