Nagyvilág

Rossz hírű ügyvédi irodát bízott meg a kormány, hogy gyakoroljon nyomást nemzetközi lapokra

A Carter-Ruck Solicitors ügyvédi iroda Magyarország londoni nagykövetsége eseti megbízása alapján járt el a Guardian és a Daily Telegraph cikkei kapcsán 2019 júniusában. A szolgáltatás ellenértéke £2162.26

– válaszolta a 444 adatigénylésére a külügyminisztérium, miután arról érdeklődtek, milyen kapcsolatban állnak a Carter-Ruck nevű londoni ügyvédi irodával.

A portálnak korábban több külföldi forrás is azt mondta, hogy a magyar kormány (illetve a nagykövetség) egy londoni ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy a vele kritikus nemzetközi lapokra nyomást gyakoroljon.

A rágalmazási és sajtóperekre specializált Carter-Ruck a nemzetközi újságírás világában az egyik legrosszabb hírű ügyvédi iroda. Például korábban több alkalommal képviselte a Szcientológia Egyházat.

A 444 a külügy válaszában említetteken (Guardian, Telegraph) kívül tud még egy esetről, amikor Carter-Ruck eljárt egy, a magyar kormányról szóló cikk ügyében. A londoni iroda a Financial Timesnak küldött több levelet egy júliusban megjelent cikk miatt, ami arról szólt, hogy az EU bíróság elé viszi Magyarországot, amiért a hatóságok éheztetni próbálják a menedékkérők egy részét a szerb határon lévő tranzitzónában.

A lap ennek hatására kiegészítette a cikket, és pontosította, hogy kiknek nem adnak enni a magyar hatóságok a tranzitzónában, de továbbra sem használták a magyar kormány által kívánatosnak gondolt terminológiát a tranzitzónában lévő külföldiekkel kapcsolatban.

Amikor 2003-ban meghalt a cég alapítója, Peter Carter-Ruck, a Gurdianben egy volt kollégája írt róla nekrológot, amiben többek között az olvasható, hogy a cég tevékenysége dermesztően hat a médiára, és a szólásszabadságra.

Kiemelt kép: Tüntető a Carter-Ruck irodája előtt 2009-ben. Fotó: SHAUN CURRY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik