Nagyvilág

Zavargások törtek ki a metrójegy árának emelése miatt, hárman meghaltak Chilében

Hárman meghaltak egy áruházban keletkezett tűzben, az üzletet vasárnapra virradóra fosztották ki a tüntetők Santiago de Chilében - közölték a helyi hatóságok.

Karla Rubilar, Santiago tartomány kormányzója elmondta, hogy ketten megégtek, egy harmadik embert pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, ahol belehalt sérüléseibe.

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette: 1500 katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja áll szolgálatban a fővárosi régióban.

Sebastián Pinera chilei elnök rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, valamint Valparaisóban, Concepciónban és több településen. Santiago de Chilében kijárási tilalmat is elrendeltek.

Chilében pénteken kezdődtek összecsapásokkal és gyújtogatásokkal kísért zavargások a metrójegy árának emelése ellen. Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Pinera jelezte: felfüggeszti a tömegközlekedésre vonatkozó népszerűtlen politikáját, és nyugalomra intette a lakosságot. Chile Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.

Kiemelt kép: CLAUDIO REYES / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik