Nagyvilág
Santiago de Chile, 2006. december 11.
Három fiatal fasiszta tisztelgéssel áll az elõtt az üvegezett koporsó elõtt, amelyben Augusto Pinochet tábornok, egykori chilei diktátor holtteste fekszik 2006. december 11-én a santiagói katonai iskolában. Az országot 17 éven át uraló Pinochet elõzõ nap halt meg 91 éves korában szívelégtelenség következtében, egy héttel szívinfarktusa után. 
(MTI/EPA/IAN SALAS)

Óriási összeget foglalnak le a néhai diktátor mesés vagyonából

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 08. 25. 06:42

A chilei legfelsőbb bíróság pénteken elrendelte több mint 1,6 millió dollár lefoglalását Augusto Pinochet néhai diktátor vagyonából.

A 24 horas televízió által ismertetett ítélet értelmében Augusto Pinochet özvegye, Lucía Hiriart de Pinochet és más örökösök sem számíthatnak az 1 621 554 dollárt (körülbelül 470 millió forint) kitevő összeg megtartására, mivel a bíróság megállapítása szerint tudtak annak törvénytelen eredetéről.

A latin-amerikai ország legfelsőbb bíróságának pénteki döntésével egy évek óta húzódó jogi eljárást zárt le azzal, hogy a chilei állam által eredetileg követelt 4,9 millió dollár helyett csak kisebb összeget foglalhatnak le a hatóságok a tábornok vagyonából.

A törvényszék emellett a 2006-ban elhunyt tábornokhoz köthető büntetőperben három egykori katonatisztet négy év börtönnel sújtott közpénzek elsikkasztásáért. Őket azzal vádolták, hogy segítettek a volt diktátor vagyonát külföldön biztonságba helyezni. A chilei legfelsőbb bíróság ugyanakkor engedélyezte számukra, hogy egyelőre feltételesen szabadlábon maradhassanak.

A büntetőügy középpontjában a diktátornak az amerikai Riggs Bankban tartott folyószámlái álltak, amelyekre a vádak szerint a Pinochet és családtagjai, valamint a tábornok munkatársai által elsikkasztott milliós nagyságrendű összegek folytak be.

A pénzintézet 2005-ben ismerte el a titkos számlák létezését 16 millió dollár büntetést fizetve.

Hívei gyakran szemet hunytak a diktátor véres múltja felett, és méltatták feltételezett önmegtartóztató és korrupciótól mentes kormányzatáért. Számos közeli szövetségese pártolt el tőle azonban, mikor 2004-ben rejtett vagyonára fényt derített az amerikai szenátus egyik bizottsága a washingtoni Riggs Banknál zajló pénzmosást vizsgálva. Pinochet további folyószámláit fedezték fel később Európában és a karibi térségben is.

Chilében a nyomozások során 2004-ben majdnem 4,9 millió dollár értékben foglaltak le olyan pénzösszegeket és ingatlanokat, amelyek a Pinochet-család birtokában voltak. Majd 2017-ben döntött egy fellebbviteli bíróság arról, hogy az elhunyt diktátor özvegyének és gyermekeinek vissza kell szolgáltatni a vagyontárgyakat.

Ezt a döntést helyezte hatályon kívül most a legfelsőbb bíróság ítéletében, amely ellen már nincs helye fellebbezésnek.

Pinochet és családja is azt állították, hogy a pénzek megtakarításokból, adományokból és különböző befektetésekből származnak. A chilei legfelsőbb bíróság által elrendelt vizsgálat azonban megállapította, hogy halála előtt a tábornok 21 millió dollár vagyont halmozott fel, amelyből mindössze 3 millió dollárt lehetett igazolni katonai fizetésére tekintettel.

A Chilét 1973 és 1990 között vezető Pinochet tábornok elnöksége alatt mintegy 3200 embert gyilkoltak meg és 28 ezret kínoztak meg a katonai junta vezetőinek parancsára. Pinochet 2006-ban 91 éves korában halt meg házi őrizetben, anélkül, hogy valaha is bíróság elé állították volna az emberi jogok megsértése vagy jogosulatlan meggazdagodása miatt.

Kiemelt kép: Három fiatal fasiszta tisztelgéssel áll az előtt az üvegezett koporsó előtt, amelyben Augusto Pinochet tábornok, egykori chilei diktátor holtteste fekszik 2006. december 11-én a santiagói katonai iskolában. (MTI/EPA/IAN SALAS)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.