Nagyvilág

Donald Tuskot jelölték az Európai Néppárt élére

A fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform hivatalosan Donald Tuskot, az Európai Tanács (ET) leköszönő elnökének jelöltségét indítványozta az Európai Néppárt (EPP) élére - közölte péntek este a lengyel média.

Az EPP-tag Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna által aláírt indítványról először a Polityka Insight varsói székhelyű elemzőközpont számolt be, később ezt a PAP hírügynökségnek is megerősítette Schetyna külpolitikai tanácsadója, Marcin Bosacki.

Tusk – a PO volt elnöke és volt lengyel kormányfő – december elején köszön le az általa 2014 óta betöltött ET-elnöki posztról. Egyes lengyelországi megfigyelők lehetséges ellenzéki elnökjelöltként emlegették őt a 2020 tavaszán esedékes lengyel államfőválasztáson.Egyúttal többen rámutattak: az utóbbi hónapokban végzett összes  felmérésben Tusk alulmaradt a jelenlegi elnökhöz, Andrzej Dudához képest.

Rafal Chwedoruk neves lengyel politológiaprofesszor egy pénteki interjúban úgy fogalmazott,

Tusk túl tapasztalt politikus ahhoz, hogy politikai pályája végén megkockáztassa az Andrzej Dudával szembeni választási vereséget.

Az EPP jelenlegi elnökének, Joseph Daulnak az utódjáról a pártcsalád november 21-22-én esedékes zágrábi kongresszusán döntenek.

Tuskot október elején a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap nevezte az EPP-beli elnökválasztás fő esélyesének. A lap szerint Tusk a pártcsalád több vezető politikusának támogatását élvezi fő lehetséges riválisával,  Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével szemben.

Kiemelt kép: Dominika Zarzycka/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik