Nagyvilág

A versenyképesség javítása miatt ad pénzt az állam a Putyin-banknak

A magyar kormány egy júliusi kormányrendeletben arról döntött, hogy tőkeemelést kezdeményez a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi székhelyének létesítésével, ezzel kapcsolatban Hadházy Ákos és Szél Bernadett független parlamenti képviselők meg is kérdezték Varga Mihály pénzügyminisztert.

A 444 szerint a miniszter igen röviden indokolta a döntést:

Az intézkedés javítja az NBB tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli.

Mint a hírportál emlékeztet, az NBB egészen különleges garanciákat élvez majd Magyarországon, például teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.

Mivel az NBB-t az orosz titkosszolgálat kinyújtott karjaként is emlegetik, a magyar kormány intézkedései miatt több amerikai szenátor, köztük Bernie Sanders is tiltakozását fejezte ki:

Amerikai szenátorok keményen kiosztották a budapesti nagykövetet Putyin bankja miatt
Attól tartanak, hogy a Nemzetközi Beruházási Bankot kémkedésre fogják használni.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik