Nagyvilág

Tarolt Orbán lengyel szövetségese

A Jog és Igazságosság akár egyedül is kormányt alakíthat.

Megnyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt. Az exit poll adatok szerint a szavazatok 43,6 százalékát kapta, míg a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) 27,4 százalékát szerzett. A részvételi arány rekordmagas, 61,1 százalékos volt.

Az Ipsos felmérése szerint a második legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát a voksok 11,9 százalékával az a baloldali szövetség, amely a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD) és a kisebb balliberális tömörülésekből áll. Átlépte a bejutási küszöböt a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz’15 mozgalom szövetsége (9,6 százalékkal) és valószínűleg bejutott a voksok 6,4 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is.

A PiS-nek a 239 mandátummal önálló többsége lehet a 460 fős alsóházban.

Ha a végleges eredmények az exit polloknak megfelelően alakulnak, a pártnak több mandátuma lesz, mint az előző, 2015-ös választáson (235 mandátum).

Az eredményekre reagálva Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke azt mondta, pártja „az ellene irányuló hatalmas front dacára” győzött és ha az exit poll beigazolódik, „újabb négyévnyi nehéz munka vár” rájuk. Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a választási részvételt azoknak is, akik nem a PiS-re szavaztak. Az eredmény a kormánypártot arra kötelezi, hogy kulcsfontosságú lépéseket tegyen a jóléti állam megteremtése felé.

A KO-t vezető Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna szerint pártja a parlamentben az ellenzéki tömörülések együttműködésére fog törekedni és annak a reményének adott  hangot, hogy az ellenzék megnyeri jövőre az elnökválasztást.

Mindazoknak, akik nagy győzelemről, a domináló fölényről álmodtak, (…) azt akarom mondani: Varsó nem lesz Budapest.

Schetyna ezzel utalt a lengyel és a magyar kormánypárt együttműködésére.

Az SLD elnöke, Wlodzimierz Czarzasty nagy sikernek nevezte, hogy a 2015-ös választási kudarc után a baloldal újból visszatér a szejmbe. Hasonló értelemben nyilatkozott az SLD szövetségese, a Tavasz párt elnöke, Robert Biedron melegjogi aktivista. A PSL elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a Kukiz´15 mozgalommal alakult szövetség bővítéséről és arról beszélt, hogy a PSL szavatolja: nem lesz „sem jobb-, sem balirányú veszélyes irányváltás”.

A Konföderáció nevében Janusz Korwin-Mikke, az euroszkeptikus liberális KORWiN elnöke azt mondta: a Konföderáció, amelyhez a nemzeti köröket, a  monarchistákat és az „ultrakatolikusokat” sorolta, nagyszerűen teljesített, de „az örömkitöréssel” várni kell a végeredményekig. Az MTI szerint a  választás hivatalos eredményeit feltehetően kedden teszik közzé, hétfőn ismertethetik az ötszázalékos választási küszöböt átlépő tömörülések listáját.

Kiemelt kép: Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke és Mateusz Morawiecki miniszterelnök a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik