Nagyvilág

Lemondott egy dél-koreai miniszter, miután pénzügyi botrányba keveredett

Lemondott hétfőn a pénzügyi botrányba keveredett Cso Kuk dél-koreai igazságügyi miniszter a távozását követelő tömegtüntetéseket követően.

Az egy hónapja kinevezett Csót az ellenzék erkölcstelenséggel vádolta. Cso családja ellen amiatt folytatnak nyomozást, hogy befektettek egy olyan holdingtársaságba, amely a gyanú szerint piaci manipulációban és illegális tranzakciókban érintett. Parlamenti meghallgatásán Cso azzal védekezett, hogy nem tudott az ügyletekről. Cso feleségét, aki egyetemi tanár, azzal is gyanúsítják, hogy iratokat hamisított, hogy így tegye lehetővé a lánya felvételét az orvosi egyetemre.

Az 54 éves politikus hétfőn azzal indokolta lemondását, hogy nem akar politikai teher lenni Mun Dzse In elnök számára, akinek támogatottsága felmérések szerint jelentősen megcsappant a botrányba keveredett minisztere miatt.

A múlt héten több alkalommal is tízezrek vonultak az utcára Cso megbízatása ellen tüntetve. A kormánypártiak szerint ő dolgozta ki Mun tervét a dél-koreai ügyészség megreformálására, az ellenzék azonban képzetlennek tartotta őt a miniszteri tisztségre.

Kiemelt kép: Europress/YONHAP/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik