Nagyvilág

Törökország elindította az észak-szíriai hadműveleteit

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

Hatalmas a pánik a régió lakosai körében,

írta Bali a Twitter-profilján.

Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak ezzel kapcsolatban.

Fotó: Europress/Ibrahim Toprak/Anadolu Agency

A hadművelet elindításáról a washingtoni Fehér Ház adott hírt vasárnapi közleményében, amelyben azt írták, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői nem bonyolódnak bele és mivel az USA szerint az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, ők a közvetlen térségben már nem lesznek jelen.

Erdogan korábban többször figyelmeztette Washingtont, hogy ha szeptember végéig nem alakítják ki együtt a biztonsági zónát, akkor Törökország kénytelen lesz saját katonai terveit végrehajtani.

Észak-Szíriában jelenleg több mint ezer amerikai katona állomásozik, ahol szorosan együttműködnek a kurd harcosokkal. Washington az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcában a kurd milicistákat a legszorosabb szövetségeseinek tartotta. Ankara azonban potenciális veszélyforrásként tekint rájuk, mert kapcsolatban állnak a törökországi szeparatista Kurd Munkáspárttal (PKK).

Az Egyesült Államok, annak érdekében, hogy csökkenjen a feszültség Észak-Szíriában, beleegyezett egy úgynevezett biztonsági övezet létrehozásába a határok mentén. A tervek valóra váltása azonban akadozik, és a török elnök a napokban arra figyelmeztetett, hogy országa nagyon rövid időn belül a határokon átívelő katonai műveletet indít Észak-Szíriában.

Bár Donald Trump amerikai elnök és Erdogan novemberben személyesen is találkozni fognak, Trump hétfőn a Twitteren megfenyegette Törökországot:

amennyiben Törökország olyan lépést tesz, amelyet kimagasló és páratlan bölcsességem alapján megengedhetetlennek ítélek, abban az esetben tönkreteszem és eltörlöm a török gazdaságot.

Kiemelt kép: Europress/Huseyin Yildiz/ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik