Nagyvilág

Sokkoló drónvideón több száz leborotvált fejű, bekötött szemű ujgur rab

Jogvédők szerint Kína a muszlim ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba.

Jogvédők szerint Kína az ország nyugati részén élő muszlim ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba az ország Hszincsiang-Ujgur autonóm területén.

A CNN által bemutatott, a Youtube-ra múlt héten feltöltött felvételen egy drónról készült videó látható, amelyen több száz bekötött szemű ujgur rab szerepel. A bekötött szemű, leborotvált fejű emberek vonatok mellett, a peronon térdelnek hátratett kézzel.

A csoportokat több tucat rendőr őrzi és irányítja, a rabokat a vonatokba terelik. A rabokon lila, illetve narancssárga mellények vannak Kashgar fogvatartási központ felirattal.

A CNN kiemeli, hogy nem tudták ellenőrizni a videó eredetiségét, illetve arról sincsen ellenőrizhető információ, hogy a videó mikor készült. A CNN megkeresésére a kínai külügyminisztérium tisztviselői nem válaszoltak.

A CNN-hez intézett, október 4-i nyilatkozatban hszincsiangi hatóságok kijelentették: a bűncselekmények ellen a törvénnyel összhangban történő fellépés minden országban szokásos gyakorlat.

Hszincsiang a bűncselekmények elleni küzdelmet soha nem kötötte össze etnikai vagy vallási hovatartozással

— fogalmaztak a nyilatkozatban, hozzátéve: a fogvatartottak igazságügyi hatóságok általi szállítása a szokásos igazságügyi tevékenységekhez kapcsolódik.

Kínában a foglyokat rendszeresen szállítják bekötött szemmel. Egyelőre nem világos, hogy a videón látható férfiakat bűncselekmények miatt vagy más okokból tartják fogva. A videót feltöltő YouTube-fiók annyi megjegyzést fűzött a felvételhez, hogy az demonstrálja

az emberi jogok és az alapvető szabadságok hosszú távú, a kínai kormány általi elnyomását a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A Jamestown Foundation kutatása szerint a biztonsági kiadások százmilliárdokba kerülnek Kínának. A biztonsági kiadások 213 százalékkal, csaknem 20 milliárd jüannal (mintegy 815 milliárd forint) emelkedtek 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest.

A számok olyan kiadási mintákkal vágnak egybe, mintha fokozott biztonságú politikai átnevelő táborokat építettek volna és üzemeltetnének, ahol ujgurok százezreit tarthatják fogva minimális jogbiztonság mellett

– fogalmazott Adrian Zenz, a Jamestown Foundation kutatója, aki szerint a hszincsiangi foglalkoztatási adatok sem utalnak arra, hogy az elmúlt időszakban százezrek részesültek volna szakképzésben a tartományban. Bármilyen képzés is zajlik a táborokban, nem a szakképzési rendszer keretében és forrásaiból folyik – jegyezte meg a szakember.

Százmilliárdokba kerül Kínának az ujgurok gyűjtőtáborokba zárása
Egy kutató költségvetési adatokkal mutatta be, hogy hazudnak a kínaiak arról, hogy mit csinálnak az ujgurokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik