Nagyvilág

Drónozott két turista Iránban, majd ült bő két hónapot a börtönben

Immár szabadok.

Iránban több hónap után szabadon engedtek két, kémkedéssel vádolt ausztrál bloggert.

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne szombati bejelentése szerint a pár, Jolie King és Mark Firkin úton van Ausztráliába, „egészségi állapotuk és hangulatuk jó”.

A férfi és a nő 2017-ben kelt útra autóval az ausztráliai Perth városából az Egyesült Királyságba, kalandjaikat a közösségi hálón meg is osztották. A felvételek készítésekor gyakran használtak drónt, Iránban épp ez okozta problémáikat. Az ottani hatóságok szerint ugyanis katonai létesítményeket fotóztak engedély nélkül Teherán tartományban. Júliusban tartóztatták le őket, és a fővárostól, Teherántól északra lévő hírhedt Evin börtönbe kerültek.Jolie King brit-ausztrál kettős állampolgár, aki éveken át élt Ausztráliában. Mind a brit, mind az ausztrál diplomácia sürgette szabadon engedésüket.

Iránban egy harmadik ausztrál állampolgár, Kyle Moore-Gilbert még mindig rács mögött van, szintén az Evin börtönben. Az egyetemi előadót egy éve tíz év szabadságvesztésre ítélték kémkedés vádjával. Az ő esetét Marise Payne rendkívül bonyolultnak nevezte, mivel nem ismertek pontosan a vádak.

„Folytatjuk az egyeztetéseket az iráni kormánnyal, nem fogadjuk el az ellene emelt vádakat, és azon leszünk, hogy hazatérhessen” – ezt mondta az ausztrál külügyminiszter.

Frissítünk:

Lendületben az ausztrál igazságszolgáltatás! A teheráni köztelevízió arról adott hírt, hogy egy iráni hallgató, a Queenslandi Egyetem doktorandusza, akit az iszlám köztársaság elleni amerikai szankciók megsértésével vádoltak, szintén visszanyerte szabadságát.

Reza Dehbasit 13 hónapja tartották fogva azzal a váddal, hogy fegyverrendszert akart vásárolni az Egyesült Államokból és Iránba akarta küldeni e militáns pakkot. A csatorna szerint Ausztrália arra készült, hogy kiadja a férfit az amerikai hatóságoknak.

 

Kiemelt kép: Jolie King/Instagram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik