Nagyvilág

Tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a tüntetőkre

Tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a fővárosban összegyűlt több tucat tüntetőre pénteken, a halálos áldozatok száma kedd óta negyven fölé emelkedett.

Az AFP francia hírügynökségnek a bagdadi tüntetők azt mondták, a biztonsági erők nem a levegőbe lőttek, hanem az emberekre céloztak.

Rendőrségi és egészségügyi források szerint a kedden kirobbant tüntetéseknek már 44 halálos áldozata van. Hivatalos adatok szerint 18 ember vesztette életét a dél-iraki Násziríjában, 16-an Bagdadban haltak meg, mások pedig Amarában, Bakubában, Hillában és Nedzsefben.

Péntek reggeli televíziós beszédében Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, hangsúlyozva, hogy kormánya igyekszik teljesíteni őket, ám arra is felszólította az embereket, hogy menjenek haza. Védelmébe vette továbbá a biztonsági erők szigorú intézkedéseit is, amelyeket „keserű pirulának” nevezett.

Irak legbefolyásosabb síita vallástudósa, Ali asz-Szísztáni ajatollah pénteki beszédében leszögezte: a kormánynak sürgősen válaszolnia kell a tüntetők követeléseire.

Ugyancsak pénteken egy, az iráni állami televíziónak nyilatkozó magas rangú iráni ajatollah, Mohamed Imámi-Kásáni Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé az erőszakért, és a közelgő síita ünnep előtt nyugalomra intette az embereket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, Marta Hurtado a szólásszabadság tiszteletben tartására szólította fel Bagdadot, valamint aggodalmát fejezte ki a hatóságok erőszakos fellépése miatt.

A kedd óta tartó, a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt kirobbant tüntetésekben már több mint negyven ember, köztük két rendőr életét vesztette. A fővárosban, Bagdadban és további három kormányzóságban csütörtökön kijárási tilalmat vezettek be, ezt azonban már aznap sokan megszegték.

Több ország, köztük a síita többségű Bahrein, figyelmeztette állampolgárait, ne utazzanak Irakba, ahol több síita szent város is található. Irán a tüntetéshullámot kísérő erőszakcselekmények miatt csütörtökön lezárta két iraki határátkelőjét is.

Kiemelt kép: Kormányellenes tüntetők Bagdadban 2019. október 3-án. Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök az éjszaka folyamán kijárási tilalmat rendelt el az iraki fővárosban meghatározatlan időre, miután második napja tartó bagdadi tüntetések erőszakcselekményekbe torkolltak, és több halálos áldozatot is követeltek; két másik iraki városban tucatnyi halálos áldozata volt a zavargásoknak. (MTI/AP/Hadi Mizban)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik