Nagyvilág

Tíz évet kapott a szomszédját tévedésből agyonlövő dallasi rendőrnő

Tízévi börtönbüntetésre ítélték szerdán Dallasban azt a fehér rendőrnőt, aki egy éve tévedésből agyonlőtte afroamerikai szomszédját – számolt be amerikai források alapján az MTI.

A gyilkosság napján, 2018 szeptemberében, Amber Guyger szolgálatból hazatérve eltévesztette az emeletet, majd miután nyitva találta a sajátjának hitt lakás zárját és bentről zajt észlelt, fegyvert rántott, és mérlegelés nélkül agyonlőtte az ott talált, betörőnek gondolt férfit. Csak utólag jött rá, hogy lakást tévesztett és felső szomszédját, a 26 éves afroamerikai Botham Jeant lőtte agyon.

A 31 esztendős rendőrnőt, akit a gyilkosság után azonnal elbocsátottak a rendőrség kötelékéből, szerdán mondta ki bűnösnek az esküdtszék. Az amerikai lapok tudósításai szerint drámai hangulatú tárgyaláson a bíró nem fogadta el Amber Guyger védekezését, miszerint önvédelemből cselekedett, mert azt hitte betörőt ért tetten.

Amber Guyger. Fotó: Europress/HO/Kaufman County Jail/AFP

A texasi törvények szerint az esküdteknek kell megállapítania a büntetés mértékét is. A 12 tagú esküdtszék szerdán néhány óra alatt meghozta döntését, miután meghallgatta mind az elkövető, mind az áldozat barátait és családtagjait.

Az ügyészek felhívták az esküdtek figyelmét Guyger korábbi, rasszista hangvételű e-mailjeinek jelentőségére is, amelyekben a volt rendőrnő a többi között afroamerikai kollégáin vagy Martin Luther King polgárjogi vezető 1968-as meggyilkolásán gúnyolódott.

A gyilkosság óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, Dallasban napokon keresztül tüntettek, és a rendőrség, illetve a rendőri fegyverhasználat reformjára szólítottak fel.

Kiemelt kép: Europress/HO/Kaufman County Jail/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik