Nagyvilág

Újabb brutális medvetámadás Székelyföldön

Az anyamedve egy nagyborosnyói férfira rontott rá.

Csütörtök reggel anyamedve randalírozott a Kovászna megyei Nagyborosnyón. A Főtér.ro a Digi 24 alapján azt írta, hogy először a település melletti karámok környékén bukkant fel három bocsával, ahol rátámadt egy juhászra, akinek a társai közbeléptek, és elzavarták.

Az anyamedve bocsaival a település felé menekült. Ekkor történt a súlyos támadás. Egy helyi férfi meghallotta a mozgást, kiment a háza elé, ahol a vadállat azonnal rávetette magát. A polgármester szerint a medve több helyen megharapta áldozatát, aki életben maradt, de súlyos sérülésekkel vitték a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára.

Nagyborosnyón azóta kint vannak a hatóságok képviselői, fegyveres csendőrök őrzik a környéket, felkészülve arra, ha az agresszív medve ismét felbukkanna, hiszen az anyamedvék azonnal támadnak, ha úgy érzik, hogy bocsuk veszélyben van.

A Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal azt írta, hogy áttörést jelenthet medveügyben az RMDSZ javaslata, amelyről szerdán  kedvezően döntött a szenátus mezőgazdasági szakbizottsága. A medvevadászat tilalmának ideiglenes feloldását. Öt évig lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát bizonyos időszakokban.

Az RMDSZ úgy vélte, javaslata lehetővé teszi, hogy visszaszorítsák Székelyföldön a medvetámadásokat. Azok azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

Kusmán lassan több a medve, mint az ember
Nyolcasával sétálnak. Ők nem félnek, de a helyiek rettegnek.  

Kiemelt kép: Vadkárok Székelyföldön/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik