Nagyvilág

Kusmán lassan több a medve, mint az ember

Nyolcasával sétálnak. Ők nem félnek, de a helyiek rettegnek.

A Főtér.ro a Mediafax alapján azt írta, hogy a Beszterce-Naszód megyei Kusma (Cuşma) környékén él a legtöbb medve egész Európában. Egyetlen év alatt ötvennel nőtt a számuk. A helyiek besokalltak, már életüket féltik a félelemérzet nélkül sétálgató medvéktől. Volt olyan este, amikor nyolc medve volt a település környékén.

Azok mostanában nem támadtak emberre, de jelentős károkat okoztak. Megdézsmálták a termést, legutóbb pedig szombaton mászott be egy medve a disznóólba és ölt meg egy sertést. Amikor meglátták a medvét, hívták a 112-es segélyhívót, de a hatóságok érdemben nem tettek semmit.

Az emberek félnek kiengedni a gyerekeket az utcára, az iskolába is elkísérik őket, pedig ők az elmúlt évtizedekben hozzászoktak a medvékhez. A település az ország legnagyobb vadászterületéhez tartozik, még Nicolae Ceauşescu is gyakran lőtt medvékre, de azok az utóbbi időben már nem félnek sem az emberektől, sem a kutyáktól. Hiába kértek engedélyt az agresszív medvék kilövésére, a környezetvédelmi minisztérium nem válaszolt.

A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi ügynökség szerint idén már 682 medve él ott, az ideális 156 helyett. Másfél év alatt több mint száz kárt jelentettek, de csak egy kilövést engedélyeztek, amikor egy öregebb medve 12 disznóval végzett Nagynyulas (Milaş) és Mezőröményes (Urmeniş) településeken. Tavaly Kusmán 28 juhot ölt meg egy másik nagyvad.

A Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal azt írta, hogy augusztus közepe óta medve tartja rettegésben a Siménfalvához tartozó Felsőbencéd lakóit is. A nagyvad gyümölcsösöket, kerteket tett tönkre, kecskéket és méhcsaládokat pusztított el.

Szétvertek egy szállodát Bálványoson

Azt a minap a Székelyhon írta meg, hogy jelentős kárt okoztak egy bálványosi szállodában a medvék. Éjszaka törtek be, felforgatták a konyhát, összetörtek egy mosodát és a vendéglői bejáratot. A térfigyelő kamerák rögzítették, amint ki-be járnak az ajtókon, felforgatják a kukákat, és leparkolt gépkocsikat rongálnak.

A szálloda működtetői szerint már semmi nem ijeszti el őket, két hónapja fényes nappal mentek a teraszra a vendégek közé. A héten több mint 1500 eurós kárt okoztak amikor egy anyamedve két nagyobb boccsal tört be a szállodába. Most a dokumentumokat  gyűjtik, hogy költöztessék el, vagy lőjék ki a medvéket.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője azt  mondta, a károsultak is hibásak a medvetámadásokért, mert évek óta etetik a medvéket, hogy lehessen mutogatni, fényképezni őket. Több bírságot kiróttak ezért, de támogatják a medvék kilövésére vonatkozó javaslatot, mert már már nincs meg a vadösztönük, „megszelídültek”, bocsként megtanulták, hogy az ember közelében keressék az élelmet. Kovászna megyében 300 medve lenne az optimális, de már 1600-at számoltak össze Háromszéken.

Kiemelt kép: Vadkárok Székelyföldön/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik