Nagyvilág

Amazónia lángol, de egy másik brazil édenkert még gyorsabban pusztul

Az Amazonas-vidékét súlytó tüzek az egész világ és annak vezetőinek ingerküszöbét is elérték. Néhány kilométerre onnan azonban ha lehet, még nagyobb a baj a CNN cikke szerint. A Carradonak nevezett brazil szavanna az egyik legsokszínűbb természeti élettér: itt él a bolygó növényeinek és állatainak öt százaléka. A Cerrado egy úgynevezett mozaik élőhely: szavannák, erdők és gyepes területek váltják egymást 200 millió hektáron.

A csaknem Nyugat-Európányi terület a becslések szerint 837 madár-, 120 hüllő-, 150 kétéltű, 1200 hal- és 90 ezer  rovarfaj otthona, amit 199 emlősfajjal osztanak meg. Mercedes Bustamante, a Brazília Egyetemének biológusa a CNN-nek arról beszélt, hogy 4800 úgynevezett endemikus állatot tartanak számon, amelyek a bolygón sehol máshol nem fordulnak elő. Ilyen az óriás vidra, a jaguár és a tapír, de a növényvilág is hasonlóan különleges: az itt élő növények fele csak itt található meg.

Edegar de Oliveira Rosa, a WWF brazil szakembere szerint a Cerrado feleakkora, mint az amazonasi őserdő, ötven százalékát oedig már kiirtották.

Évente mintegy 700 000 hektárt veszítünk

– mondta a CNN-nek a szakember, aki hozzátette: ahogyan az amazonasi őserdő, úgy a szavanna esetében is arról van szó, hogy a hús miatti globális keresletnövekedés miatt egyre nagyobb területeken pusztítják a növényzetet, hogy helyet biztosítsanak a szarvasmarháknak, majd a szójatermesztésnek.

A lap hozzáteszi: az erdőirtás nem új dolog és nem csak Brazíliában fordul elő.  A hús iránti globális kereslet azonban egyre növekszik, és Kína szójabab-ellátási szükségleteit Brazíliából igyekszik fedezni az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború közepette. Szakértők attól tartanak, hogy Brazília mezőgazdasági fellendülése a Cerrado-hoz hasonló élőhelyek árán jön létre.

Agrárgazdálkodás a Cerrado rovására. Fotó: NELSON ALMEIDA / AFP

Az árupiacok átláthatóságát nyomon követő szervezet, a TRASE adatai szerint 2018-ban Brazília, Argentína és Paraguay termelte a világ szójamennyiségének 50 százalékát. 50 évvel ezelőtt ez az arány még csak három százalék volt.

Az elmúlt 10 évben a brazil szójatermesztés bővülése a Cerrado-ban történt

– mondta a lapnak Toby Gardner, a TRASE igazgatója.

Valójában már nem sokat hagytak meg a Cerradóból

– tette hozzá.

Fotó: NELSON ALMEIDA / AFP

A brazil szavanna területe sokkal kevésbé védett, mint az Amazonas, ahol a föld körülbelül fele védett, ezzel szemben a Cerrado körülbelül nyolc százaléka minősül védett területnek.

Abszolút értelemben megközelítőleg ugyanakkora területet irtottak ki, de aa Cerrado veszteségei súlyosabbak, több mint háromszor nagyobb veszteségei vannak, mint az Amazonasnak

– mondta Gardner a CNN-nek.

A CNN megkérdezte a kijelentésekről Jair Bolsonaro brazíliai elnök hivatalát si, amely azonban lutasította a kijelentéseket. Az Cerado ügyében illetékes tisztviselők pedig egyszerűen  válaszoltak a CNN megkeresésére.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik