Nagyvilág

Váratlan fordulat Hongkongban, gesztust tesznek a tüntetőknek

Hongkong kormányzója várhatóan hivatalosan is visszavonja a kiadatási törvénytervezetet, ami miatt immár 13. hete tüntetnek százezrek az utcákon, írja az Independent.

Carrie Lam helyi idő szerint szerdán délután egyeztet az ügyről a Peking-párti politikusokkal. A megbeszélésen a South China Morning Post értesülései szerint úgy értékeli majd a javaslat elkaszálását, mint egy gesztust, hogy lecsillapodjanak a kedélyek.

Erre eddig egyáltalán nem mutatkozott semmilyen esély, ráadásul az teljesen kizárt, hogy Lam a kínaiak hozzájárulása nélkül hozna ilyen kaliberű döntést. Magyarul Kína helyesebbnek mégis helyesebbnek láthatja, ha békésen próbálja rendezni a helyzetet.

A napokban számoltunk be róla, hogy nagyon csúnya vége is lehet a tüntetéssorozatnak. Mint ismert, Carrie Lam már bejelentette, hogy nem foglalkoznak a sokat vitatott törvénytervezettel, de azt eddig hivatalosan nem erősítették meg.

A demonstrálók azóta már a kormányzó lemondását és teljes demokratikus reformot is követelnek, így elképzelhető, hogy hiába a kormányzó gesztusa, az emberek tovább fognak tüntetni.

Közeledik a vég, egész Hongkong lángokban állhat
A kínai rezsim legkésőbb október 1-jéig véget akar vetni a tüntetéssorozatnak. Egy esetleges katonai beavatkozás viszont még véresebb összecsapásokat hozhat.

Kiemelt kép: Deacon Lui/EYEPRESS/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik