Nagyvilág

Egymillió forintért olyan szállodában kaptak szobát, amit most építenek

Építés alatt álló szállodában kaptak helyet magyarok az egyiptomi Hurghadában, holott a foglaláskor erről nem tájékoztatták őket – tudta meg a 24.hu.

Az egyik elkeseredett utas azt követően kereste meg lapunkat, hogy csütörtökön beszámoltunk róla: legkevesebb 26 magyar turista nem kapott szállást az általuk előre kifizetett hotelben, és közel egy nappal később tudtak nekik felajánlani egy számukra is elfogadható szobát.

A most tudomásunkra jutott esetben az történt, hogy az utasokat már a repülőtérről sem akarta elvinni a transzferbusz az szállodába, de ennél is kellemetlenebb meglepetés érte őket, amikor nagy nehezen megérkeztek a helyszínre.

A hurghadai Grand Palace egyik szárnyát három hónappal ezelőtt adták át, de a másik részt még most építik, ezzel együtt ott is fogadnak vendégeket.

Múlt héten kedden landoltunk, az utazásért a párommal több mint egymillió forintot fizettünk ki. Ehhez képest a hotel jelenleg építés alatt áll és a menedzser szerint várhatóan csak márciusban végeznek. A munkások jönnek-mennek a folyosón, öntik le az emeletről a sittet, a flex hangjától pedig képtelenség pihenni. Kilenc napja vagyunk itt, és azóta már négy szobában is laktunk. Az egyikben csöpögött a mennyezetről a víz, a másik pedig félkész volt, de áram egyikben sincs. A fürdőszobában csak a földre tudtunk pakolni, mint Ukrajnában.

– mesélt negatív élményeiről a neve elhallgatását kérő olvasónk.

Azt is mondta, jelenleg több mint ezer vendég van a szállodában, de mivel a beígért öt étterem helyett még csak egy készült el, maximum 300 főnek tudnak elegendő ételt főzni.

A városba járunk ki ennivalóért, és eddig csak 700 eurót jattoltunk el azért, hogy komfortosan érezzük magunkat. Szerencsére sok készpénzt hoztunk magunkkal, nagy nehezen átkerültünk a már átadott szárnyra, de nem erre akartuk elkölteni. A szupernek beharangozott wi-fi egyáltalán nem működik, így nehezen tudunk kapcsolatot teremteni a gyermekeinkkel is. Többször jártunk már Hurghadában, de ilyen katasztrofális helyzettel még nem találkoztunk

– tette hozzá.

Mint fogalmazott, legszívesebben már hazajöttek volna a nyaralásról. Most alig várják, hogy hétfő éjszaka legyen és végre elindulhassanak.

Számára a legszomorúbb az egészben az, hogy mivel rengeteg munkájuk van, párjával egész évben csak két hét pihenést engedhetnek meg maguknak, de most ezt is elvették tőlük. Ahogy fogalmazott, ellopták az idejüket.

A szálloda és az utazási iroda egymásra mutogat. Perelhetnék, de kinek van erre ideje? Több mint egymillió forintunk van benne az útban. Valaki évekig gyűjtöget, hogy eljuthasson egy ilyen helyre, és átvágják. Mi nem szeretnénk senkit felelősségre vonni vagy kártérítést kérni, csak azt, hogy mással ez ne fordulhasson elő.

Elhárították a hibát

Olvasónk ugyanúgy az ETI Utazási Irodán keresztül ment nyaralni Egyiptomba, mint azok a turisták, akikkel a helyszínre érve közölték, hogy nincs már szabad hely a szállodában.

Utóbbi esettel kapcsolatban Kerekes Gábor, az ETI budapesti irodájának vezetője a 24.hu megkeresésére azt közölte:

Ilyen sajnos előfordul, főleg főszezonban, más úti célok esetében is. Nálunk, 100 ezer magyar utas után most először, ekkora mértékben.

Álláspontjuk szerint néhány óra várakozás után mindenkinek ajánlottak szállást azonos kategóriájú vagy komfortfokozatú szállodában, majd egy-két nap elteltével mindenki elfoglalhatta az eredeti szállodai szobáját.

A problémát állítólag az okozta, hogy meghibásodott a csak Egyiptomban több tízezer szállodai helyet kezelő nemzetközi foglalási rendszerük, ami rendkívül ritkán fordul elő.

Arra a kérdésünkre, hogy a szállodába később utazó magyarokkal előfordulhat-e még hasonló eset, Kerekes Gábor azt felelte:

A szakemberek elhárították a hibát, így a helyzet a napokban rendeződik. Tisztelettel köszönjük utasaink türelmét és megértését!

Jegyzőkönyvtől a bíróságig

Telefonon értük utol Molnár Juditot, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, aki hallott a múlt heti esetről, ugyanakkor szerinte hiba lenne általánosítani, mert Egyiptomról és a Vörös-tenger térségében elhelyezkedő szállodákról általában pozitív a visszajelzés.

Nemzetközi konferenciákon is elhangzik mostanában, hogy az egyiptomi turizmus újra fellendült, és egyre népszerűbb az utasok körében. Ár-érték arányban nagyon jó választás, de mindenkinek azt szoktuk ajánlani, hogy ötcsillagos szállodát válasszon, mert azok a legmegbízhatóbbak

– nyilatkozott Molnár Judit.

A MUISZ elnök elmondta, ha valakit kellemetlenség éri egy külföldi úton, akkor első lépésben jegyzőkönyvet kell felvetetni, majd az utazásszervezőnél kell jelentkezni a kárpótlásért.

Ha nem sikerül megegyezni, akkor azt javaslom, hogy a minden megyeszékhelyen jelenlévő békéltető testülethez forduljanak, ami gyors, hatékony és ingyenes, ráadásul az utazásszervezőnek kötelező megjelennie. Amennyiben valamilyen oknál fogva itt sem jutnak dűlőre a felek, akkor bíróságra kerülhet az ügy

– mondta.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mohamend El-Shahed / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik