Nagyvilág

Az amerikaiak többsége retteg a lövöldözések miatt

10-ből 6 amerikai attól fél, hogy előbb-utóbb az ő lakóhelyén is lesz valamilyen lövöldözés – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Washington Post és az ABC News készített.

Az Independent által ismertetett kutatás szerint az Egyesült Államok lakosságának 56 százaléka támogatja azt, hogy tiltsák meg a fegyverek azon csoportjának (assault weapon) forgalmazását az országban, amelybe a félautomata fegyverek is tartoznak. Ez a szám 2015-ben még csak 45 százalék volt, ugyanakkor tavaly a mostaninál magasabb támogatottságot mértek (62 százalék).

A megkérdezettek 86 százaléka örülne annak, ha a rendőrségnek engedélyeznék, hogy elvegye a fegyvereket azoktól, akik esetében ezt a bíróság elrendeli. Egyre többen vannak azok is, akik támogatnák a mentális egészség kezelésével kapcsolatos források emelését és a fokozottabb ellenőrzést.

Az amerikaiak 51 százaléka abban bízik, hogy a demokrata képviselők életbe tudnak léptetni olyan reformokat, amelyek segítenek csökkenteni a lövöldözések számát, és csak 36 százalék mondta azt, hogy erre a feladatra a legmegfelelőbb ember Donald Trump amerikai elnök.

A tömeggyilkosságok se vehetik el az amerikaiak fegyvertartáshoz való jogát
Több mint félmillió ember halálát okozták lőfegyverek az USA-ban 2000 óta, ami egyértelműen összefügg azzal, szinte bárki és bárhol fegyverhez juthat. Miért ragaszkodik mégis a társadalom többsége a fegyvertartási joghoz?

Kiemelt kép: az El Pasó-i lövöldözés áldozatai emlékére elhelyezett virágok. Fotó: Europress/Sandy Huffaker/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik