Nagyvilág

Trócsányi lehetséges bukásáról ír a Guardian

Elég részletes cikket közölt a Guardian Trócsányi László volt igazságügyi miniszter esélyeiről az Európai Bizottságban. A lap alapvető álláspontja, hogy Trócsányi nehéz napok elé néz, mert az Európai Parlamentben már figyelmeztettek a képviselők, hogy ilyen múlttal egyszerűen nem mehet át jelölt.

Egyértelműen provokáció a jelölése,

mondta Sophie in ’t Veld, a LIBE bizottság tagja. Szerinte nem lehet olyan biztost jelölni, aki nem ismeri el az Európai Unió szerződéseit. A cikk felhozza, hogy Trócsányinak miniszterként sok vitás törvényhez volt köze, a civil szervezetek és a CEU ellenitől a menekülteket táborba záróig.

A lap arról is ír, több más forrás mellett, hogy Trócsányi a nemzetközi együttműködés – fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés – katasztrófavédelem portfoliót kaphatná Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől. Hivatalosan kedden jelentik be a teljes bizottságot és a biztosokhoz tartozó felelősségi köröket, de innentől kezdődik csak a nehéz menet von der Leyen bizottsága számára, mert a teljes kabinetnek együtt kell átmennie a Parlamenten. Ha tényleg meg akarják Trócsányit buktatni, akkor lehet, hogy az egész bizottságot megbuktatják vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik