Nagyvilág

Könnygáz, vízágyú a hongkongi tüntetők ellen

A rendőrség nagy erőkkel jelent meg az utcákon, a levegőben helikopter körözött.

Könnygázt, vízágyúkat vetett be a hongkongi rendőrség a tüntetők egyes csoportjai ellen a fontos közintézmények előtt. Szombatra megemlékező felvonulást hirdetett a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport, de azt a rendőrség nem engedélyezte.

A demonstrációt lefújták, ennek dacára több ezer demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben. A vallási helyek mellett csak a járdákon közlekedtek, hogy ne akadályozzák a járműforgalmat.

Az MTI a hírügynökségi beszámolók alapján azt írta, hogy voltak álarcos tüntetők is, egyesek útakadályokat emeltek kukákból és jelzőtáblákból. A rendőrség nagy erőkkel jelent meg az utcákon – a levegőben helikopter körözött.

A rendőrség igyekezett megakadályozni, hogy fontos épületek közelébe jussanak tüntetők, mégis a parlament, a kormányhivatal és a Kínai Népköztársaság Felszabadító Hadseregének helyi főhadiszállása előtt összetűzés alakult ki.

Előzőleg a kínai külügyminisztérium külön-külön tiltakozott Washingtonnál és az EU-nál a hongkongi radikálisok támogatása miatt. Peking elfogadhatatlannak tartja a beavatkozát Hongkong és Kína belügyeibe.

A vérükkel állnak ki a demokrácia mellett a hongkongiak
Több tízezren tüntettek egész nyáron Hongkongban egy olyan törvény miatt, amelyről úgy vélik, hogy veszélybe sodorhatja azokat, akik a hatalommal ellentétes véleményen vannak. Képek az utcai megmozdulásokról.

KIemelt kép: MTI/AP/Kin Cheung

Ajánlott videó

Olvasói sztorik