Nagyvilág

Brazília egy feltétellel hajlandó elfogadni az amazóniai erdőtűz megfékezésére szánt támogatást

Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti - jelentette ki kedden este Otavio Rego Barros tábornok, elnöki szóvivő próbálva elsimítani Jair Bolsonaro brazil államfő és Emmanuel Macron francia elnök közötti feszültséget.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy Barros nyilatkozatát az amazonas vidék államai kormányzóinak tanácskozása előzte meg. Ezen a gyűlésen a kormányzók egyértelműen tudtára adták Bolsonarónak, hogy pénzre van szükségük a hatalmas pusztítást végző erdőtüzek megfékezésére.

Úgy véljük ez nem jó pillanat arra, hogy elutasítsuk a pénzt

– mondta Flávio Dino, Maranhao állam kormányzója újságíróknak. Mint mondta, a gyűlésen Bolsonaro szeptember 5-ig olyan törvényi intézkedéseket ígért elfogadni, amelyek segíthetnek megakadályozni újabb erdőtüzeket. Dino egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetvédelemmel szembeni retorikával Brazília akár nemzetközi szankciókat is kockáztat.

A Reuters egy diplomáciai forrásból emellett úgy tudja, hogy a brazil kormány elfogadta Nagy-Britannia 10 millió font összegben felkínált támogatását.

A francia elnök hétfőn jelentette be a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt 20 millió dolláros gyorssegélyt. Azóta Brazíliából ellentmondásos jelzések és nyilatkozatok érkeztek.

Míg Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter üdvözölte a hét legfejlettebb ipari ország felajánlását, Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke határozottan elutasította a segítséget. Végül kedden Bolsonaro azzal a feltétellel volt hajlandó elfogadni a támogatást, ha Macron visszavonja sértéseit. A brazil államfő azt állította, hogy Macron hazugnak nevezte őt és megkérdőjelezte Brazília szuverenitását az amazonas vidék felett.Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Lángol az Amazonas vidéke, és ő tehet róla
A brazil elnök bátorította az esőerdők ritkítását, most pedig az ország szuverenitására hivatkozva nem kér a külföldi segítségből.

Kiemelt kép: CARLOS FABAL / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik