A KFC az első gyorsétterem, ami húsmentes csirkét kínál Amerikában – írja a Vox News. Bár csupán egyetlen üzletükben kapható ez az ételkülönlegesség, az atlantai Sun Trust Park baseballpálya mellett, ha a Beyond Fried Chickent szeretni fogják a vásárlók, a jövőben az egész világon elterjedhet.
A gyorsétterem a Beyond Meat növényi alapú húspótlót használja. Ugyanennek a cégnek a húsmentes marhahús változatát idén a Sziget Fesztiválon is megkóstolhattuk, és a húsmentes Beyond Burgert a Bartók Béla úton, a Vegan Love étteremben is kipróbálhatjuk.
A Beyond Meat marhahúspótlója eddig főleg pozitív kritikát kapott, nemcsak a hús ízét, de az állagát is eltalálta a valódi húsnak. Bár eddig csak „vörös húst” árultak, a KFC-vel közösen elkezdik a növényi alapú csirke értékesítését is.
A vörös hús és a marhatenyésztés a legkörnyezetszennyezőbb húsipari ág, de míg egy marhából több burger is készül, rengeteg csirkét tenyésztenek kizárólag fogyasztás céljából, rettenetes körülmények között. Ezért valószínű, hogy a csirkehúst pótló, növényi eredetű anyagokat is sokan fogják értékelni, főleg az állatvédők közül.
Arról, hogy pozitív reakció esetében Európában mikor mutathatják be a húsmentes csibetermékeket, még nem nyilatkoztak. Nem a KFC az egyetlen gyorsétterem amúgy, ami húspótlókkal kísérletezik: a Burger King növényi alapú Whoppert, a Subway pedig húsmentes húsgolyókat ígér.
Kiemelt kép: Europress