Nagyvilág

A kapitalisták ellen tüntettek a G7-csúcs közelében

A gazdagoknak egyre több jut, a szegényeknek semmi – mondta egy demonstráló.

Rohamrendőrök ezreit vezényelték a franciaországi G7-csúcstalálkozó helyszínére, ahol antiglobalista aktivisták, baszk szeparatisták és sárgamellényes tüntetők hívják fel a figyelmet a gazdagok és szegények közt egyre mélyülő szakadékra. A Reuters tudósítása szerint 13 ezer rendőr gondoskodik arról, hogy a tüntetők a közelébe se kerülhessenek Donald Trumpnak és a többi vezetőnek. A találkozó helyszínétől mintegy 30 kilométerre jelölték ki a tüntetések engedélyezett helyszíneit.

A beszámoló szerint a tüntetők felvonulást tartottak a franciaországi Hendaye-ból a spanyolországi Irunba. Transzparenseiken a klímaváltozás elleni fellépésre, a melegek jogaira és egy tisztességes gazdasági modell szükségességére hívták fel a figyelmet. A brit hírügynökségnek egy sárga mellényt viselő villanyszerelő azt mondta:

Eljöttek a kapitalista csúcsvezetők, meg kell mutatnunk nekik, hogy a harc folytatódik. A gazdagoknak egyre több jut, a szegényeknek semmi. Közben az Amazonas erdei égnek, az antarktiszi jég olvad

– sorolta.

Az alapvetően békés tüntetések helyenként a rendőrökkel való összecsapásba torkolltak. Bayonne-ban tüntetők tucatjai kerültek összetűzésbe a rendőrsorfallal, néhányan köveket dobáltak, miközben azt kiabálták, hogy „mindenki utálja a rendőröket” és „anti, anti, antikapitalisták”. A hendaye-i tüntetés közelében négy rendőr könnyebben megsérült, amikor a demonstrálók egy házi készítésű ágyút sütöttek el. 17 embert azért tartóztattak le, mert eltakarták az arcukat. (Fotó: Europress – Mustafa Yalcin / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik