Nagyvilág

Környezetvédők tüntettek a Volkswagen részvényeseinek közgyűlésén

A vállalat a kapitalizmus erkölcstelen mohóságának jelképe – mondta egy résztvevő.

Több mint száz környezetvédő fogadta kedden a Volkswagen-közgyűlésre siető részvényeseit Berlin legnagyobb kongresszusi központjánál, a konszern gyártotta járműveknek az éghajlatra és a levegő minőségére gyakorolt káros hatása ellen tiltakozva.

Az aktivisták kerékpárral érkeztek a közgyűlés épületéhez, ahol kifeszítettek egy hamis rendőrségi szalagkordont klímabűntény helyszíne felirattal, és lefeküdtek a földön szétdobált gumiabroncsok közé.

„A Volkswagen számomra a kapitalizmus erkölcstelen mohóságának jelképe” – mondta a 18 éves Clara Marisa Mayer. Mayer a 16 éves Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista alapította Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom követője. A fiatal lány szeretne felszólalni a közgyűlésen.

„Ez a szoba tele van 50 fölötti férfiakkal” – mondta. „Szeretném emlékeztetni őket arra, hogy a saját gyerekeiket lopják meg. Azt akarom, hogy nézzenek az unokáik szemébe, és mondják meg nekik, hogy eladták a jövőjüket” – tette hozzá.

Hasonló tüntetésekre került sor április végén a Bayer vegyipari vállalat közgyűlésén. A tiltakozók az egyes gyomirtók összetevőjeként használt glifozát rákkeltő hatásai és a bizonyos növényvédő szerekben megtalálható neonikotinoidok méhek körében okozott pusztítása ellen emeltek szót. Egy héttel később, május 3-án a Fridays for Future németországi ágának egyik vezetője az RWE energiaipari vállalat részvényeseit vette célba azt követelve, hogy a cég mielőbb zárja be szénerőműveit. (MTI, fotó: Europress – John MACDOUGALL / AFP) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik