Nagyvilág

250 rab szökött meg egy nyugat-pápuai börtönből, hajtóvadászat indult

Több mint 250 rabot keresnek az indonéz hatóságot. Az elítéltek egy nyugat-pápuai börtönből szöktek meg.

Hétfőn Nyugat-Pápua több városában is tüntetők vonultak az utcákra, miután az indonéz hatóságok letartóztattak egy pápuai egyetemistát Surabaya városában az indonéz zászló megsértése miatt — számolt be a BBC.

A demonstrálók több nagyvárosban gyújtogattak, a Sorongban található börtönt is felgyújtották és sziklákkal dobálták az indonéz igazságügyi minisztérium szóvivőjének közlése szerint. A börtönből 258 fogvatartott szökött meg, közülük mindössze öten tértek vissza. A rabokat a személyzet megpróbálta feltartóztatni, többen közülük súlyos sérüléseket szenvedtek.

Nyugat- Pápua korábban holland gyarmat volt, 1961-ben nyilvánította ki önállóságát, később nyugati szomszédja, Indonézia átvette az irányítást. A szeparatista mozgalom jelenleg is aktív, az indonéz hatóságokat tönnször is megvádolták  az emberi jogok megsértésével. A jelentések szerint szombaton egyetemisták a függetlenség napja alkalmából meggyalázták az indonéz zászlót egy kollégium előtt. Hétfőn a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a tüntetőket, kedden a demonstrációk a régió más részeire is átterjedtek.

Kiemelt kép: Hasyim Kelirey / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik