Nagyvilág

Felmentették a nőt, aki 30 év börtönbüntetést kapott, mert elvetélt

Hétfőn hirdettek ítéletet El Salvadorban Evelyn Beatriz Hernandez évek óta húzódó ügyében. A 22 éves lány 33 hónap börtön után hazamehetett, a bíróság elismerte, hogy nem szándékosan vetélt el és ölte meg magzatát.

Evelyn 18 éves volt, amikor a helyi banda tagjai többször megerőszakolták El Salvador keleti részén. Az erőszakot nem jelentette, mert megfenyegették családját, de anélkül, hogy tudott volna róla, teherbe esett és 32 hetesen világra hozta gyerekét.

Állítása szerint nem is tudott arról, hogy terhes: hasi fájdalommal ment az otthona kültéri mosdójába, ahol elájult. Anyja találta meg véresen, és rögtön kórházba vitte. Az orvosok mondták el neki, hogy amíg nem volt eszméleténél, megszületett a gyereke, és a csecsemőt holtan találták a WC tankjában.

Annak ellenére, hogy a vizsgálatok kimutatták, a baba természetes halált halt a méhben vagy a szülés közben, a rendőrség már a kórházban letartóztatta Evelynt. Először abortusz volt a vád, de hamarosan megváltoztatták csecsemőgyilkosságra. 2016-ban ezért harminc év börtönt kapott.

Az ügyészek szerint Evelyn nem járt vizsgálatokra és nem törődött a magzat egészségével. A lány és anyja viszont azt nyilatkozták, hogy nem is tudtak a terhességről.

Ha tudtam volna, hogy terhes vagyok, örömmel vártam volna a szülést

– mondta a lány korábban, a BBC szerint.

2019 februárjában az El Salvador-i legfelsőbb bíróság az eset újratárgyalását rendelte el, bizonyítékok hiánya miatt. Evelyn védőügyvédei felmentést kértek: „Nem történt bűncselekmény” – jelentette ki Bertha María Deleón, az egyik ügyvéd. Az ügyészek viszont az ítélet szigorítását, negyven év börtönbüntetést reméltek a júliusban kezdődő tárgyalásoktól.

A tervem az, hogy folytathassam tanulmányaimat és haladjak a céljaim felé. Boldog vagyok

– mondta a 22 éves Evelyn Beatriz Hernandez a bíróságon, miután 33 hónap börtön után szabadlábra helyezték.

Aktivisták ünnepelnek a felmentő ítélet után. Fotó: Oscar Rivera / AFP

Nyolc év abortuszért

El Salvadorban az abortuszra vonatkozó törvények A szolgálólány meséjébe illőek, ez az ügy pedig rávilágít a hatalom kegyetlenségére. 1998 óta itt akkor is tilos terhességet megszakítani, ha az nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, ha az anya vagy a magzat élete veszélyben van. Latin-Amerikában nem ez az egyetlen ország, ahol ilyen szigorúan szabályozzák az abortuszt, de csak itt tartják be ilyen erősen.

Húsz év börtönt kaphat a salvadori lány, akit évek óta erőszakolt a hetvenéves nevelőapja
A nő elvetélt, de abortusszal vádolják, ami tilos a közép-amerikai országban.

Az orvosoknak, ha észreveszik azt, hogy egy nő megpróbálta megszakítani terhességét, jelenteniük kell a rendőrségnek, különben börtönbe kerülnek.

Abortusz miatt egy nő nyolc év börtönt is kaphat, de ha a vádat csecsemőgyilkosságra változtatják, a büntetés akár 30 év is lehet.

Az emberjogi szervezetek szerint legalább 16 nő van jelenleg börtönben azzal a váddal, hogy megölte csecsemőjét vagy abortuszt próbált végrehajtatni. Az aktivistáknak köszönhetően az utóbbi évtizedben 30 nőt mentettek fel bizonyítékok hiánya miatt.

Evelyn esete az első az új elnök, Nayib Bukele júniusi hatalomra kerülése óta. A politikus ellenzi az abortuszt, de kampánya során együttérzést tanúsított azokkal a nőkkel szemben, akik elvetélnek a terhesség alatt.

Ha egy szegény nő elvetél a terhesség alatt, automatikusan abortusszal gyanúsítják. Ez társadalmi igazságtalanság

– mondta Bukele korábban. Azt ígérte, hogy az emberi jogokra különös figyelmet fordít, a nőjogi aktivisták pedig abban reménykednek, hogy elnöksége alatt pozitív változást jelent a terhességmegszakításra vonatkozó törvényekkel kapcsolatban is.

Kiemelt kép: Oscar Rivera / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik