Nagyvilág

Húsz év börtönt kaphat a salvadori lány, akit évek óta erőszakolt a hetvenéves nevelőapja

Húsz év börtön várhat a salvadori Imelda Cortezre, amiért a vádak szerint megpróbálta elvetetni a magzatát. A húszéves nőt saját nevelőapja ejtette teherbe, úgy, hogy megerőszakolta a lányt.

A közép-amerikai Salvadorban nagyon szigorúak az abortusztörvények: a nő 2017 áprilisa óta van őrizetben, miután az orvosa feljelentette, hogy szerinte a nő művi vetélést akart okozni magának. A nő azt mondta, nem is tudott arról, hogy terhes.

Imelda Cortezt 12 éves kora óta erőszakolta 70 éves nevelőapja.

Ez a legextrémebb, legbotrányosabb igazságtalanság, ami valaha egy nőt ért

– nyilatkozta Cortez védőügyvédje. Az ügyvéd felidézte, hogy teljes abortusztilalom van Salvadorban, aminek gyakran az a következménye, hogy a Cortezhez hasonló szegény, vidéki lányokat hurcolják meg azért is, ha elvetélnek.

Amíg Cortez kórházban volt, meglátogatta a nevelőapja, és megfenyegette, hogy megöli őt, az anyját és a testvéreit is, ha ellene vall. Ezt meghallotta egy ápolónő, és értesítette a rendőrséget.

De először a Cortez elleni abortuszvádakat vizsgálja az ügyészség, a nevelőapa elleni ügy csak ezután következhet.

Cortez tárgyalása hétfőn kezdődik. 18 hónapos őrizetben tartása alatt nem kapott semmilyen pszichológiai segítséget, pedig megállapították, hogy a nő mentálisan és érzelmileg is traumákat szenvedett el az évek óta tartó erőszak miatt.

Kiemelt kép: MARVIN RECINOS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik