Nagyvilág

Köcsögözés után furcsán kért bocsánatot Észak-Macedónia miniszterelnöke

Ezzel a szóval védekezett a kormányt ért korrupciós vádak ellen.

Bocsánatkérésre kényszerült Észak-Macedónia miniszterelnöke, miután sértő kifejezéssel védekezett a kormányával szembeni korrupciós vádak ellen – számol be a Szabad Európa Rádió. A szociáldemokrata Zoran Zaev kedden azt mondta:

Nem hagyom néhány bűnözőnek, egy hiú újságírónak és, elnézést az LMBT közösségtől, egy köcsögnek, hogy megbuktassák a kormányt.

A köcsögözéssel egy tévécsatorna vállaltan meleg tulajdonosára, Bojan Jovanovszkira utalt, aki az ügy egyik szereplője. A botrány a múlt hónapban tört ki: Jovanovszkit és egy másik személyt letartóztatták, miután a vád szerint egy pénzmosási ügyben meggyanúsított vállalkozónak, Orce Kamcsevnek felajánlották, hogy segítenek lerövidíteni börtönbüntetését. Azt állították, befolyásuk van Katica Janeva különleges ügyészre, aki egyébként a múlt hónapban lemondott. A különleges ügyészi hivatalt 2015-ben hozták létre, a megbukott, és később Magyarországra menekült Nikola Gruevszki kormányzása alatt elkövetett bűncselekmények feltárására.

Zaev később a Twitteren próbált bocsánatot kérni, bár sokak szerint ez sem volt jobb, mint az eredeti nyilatkozat:

Minden tiszteletem az LMBT közösségé. Bocsánat. Én ezzel a szóval a jellemvonásra utaltam, nem a szexuális hovatartozásra

– írta. (Fotó: Europress – Janek SKARZYNSKI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik