Nagyvilág

Kiakadtak az áldozatok családtagjai a genovai hídomlás évfordulóján

A megemlékezésről elküldték a felelősnek tartott autópálya-fenntartó képviselőit.

Megemlékezést tartottak Genovában a Morandi-híd leomlásának első évfordulóján, ahol felolvasták a 43 áldozat nevét, majd a genovai érsek misézett a katasztrófa helyszínén. A rendezvényen Sergio Mattarella államfő, Giuseppe Conte miniszterelnök, valamint Luigi Di Maio és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesek is részt vettek – tudósít az ANSA hírügynökség.

11 óra 36 perckor, az egy évvel ezelőtti tragédia időpontjában egy percre megállt a város, megszólaltak a templomok harangjai és a kikötőben lévő hajók kürtjei. Az államfő megölelte az áldozatok jelenlévő hozzátartozóit, de voltak családok, akik nem vettek részt a megemlékezésen, amely szerintük a politikusok parádéja.

Az autópálya-üzemeltető cég képviselői elhagyták a helyszínt, miután a családtagok kifogásolták jelenlétüket. Az áldozatok családtagjait képviselő bizottság egyik tagja arra szólította fel a kormány tagjait, hogy tartsák be ígéretüket az Autostrade per l’Italia koncessziójának visszavonásáról, amelyet azzal vádolnak, hogy nem végezte el azokat az ellenőrzéseket és karbantartást, amelyek megelőzhették volna a híd leomlását.

A Morandi-híd maradványainak lebontásával egyébként hétfőn végeztek, a tervek szerint jövőre már állni fog a genovai sztárépítész, Renzo Piano tervezte új híd. (Fotó: Europress – Alberto PIZZOLI / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik