Nagyvilág

Kiderült, mi okozhatta a genovai híd összeomlását

A genovai autópályahíd először meghajlott, és ezt követően omlott össze – közölte a sajtóval Roberto Ferrazza a katasztrófa okait vizsgáló olasz minisztériumi bizottság elnöke a vizsgálat első eredményeiről adott nyilatkozatában. Hozzátette, hogy a szerkezet leszakadásához vélhetően több tényező együttes hatása vezetett.

Ferrazza, Liguria tartomány közmunkaügyi tanácsosa vezeti az olasz infrastrukturális és közlekedési tárca által felállított vizsgálóbizottságot, amelynek tagjai vasárnap végezték az első helyszínelést a genovai híd roncsainál.

A jelenlegi adatok arra utalnak, hogy a Morandi híd összeomlását vagy egy feszítőkábel elszakadása okozhatta, vagy a szerkezet egyik betontalpának meglazulása, esetleg elmozdulása. Olasz sajtóinformációk szerint a hídközeli biztonsági kamerák is a híd tartókábeleinek elszakadását rögzítették.Ferrazza véleménye szerint a híd először elfordult, meghajlott és utána omlott le. Elmondta, ezt bizonyítja, hogy a híd vasbeton elemei zuhanás közben 180 fokos szögben megfordulva értek földet. Azt mondta, hogy a híd kilencedik pillére feletti ferdekábel szakadhatott el, ami a hídtest, majd ugyanennek a pillérnek is az omlását okozta.

Ha viszont a híd betontalapzatától indult az omlás, akkor ez először szintén a kábelt szakította el, majd a pillért dönthette le. A szakértő szerint az esetleges szakadást az 51 éves híd elavultsága, az időjárás okozta szennyeződés – például a tenger közelsége miatti sólerakódás –, valamint az utóbbi években megnövekedett járműforgalom is okozhatta.

Nemzeti gyász - eltemették a genovai áldozatokat
A városban megállt az élet, a kikötőben a hajókürtök megszólaltatásával búcsúztak a halottaktól.

A Morandi hídon évente több mint 25 millió gépjármű haladt át – a harminc évvel ezelőtti forgalom négyszerese.

A vizsgálóbizottság vezetője kijelentette, hogy a híd veszélyességére korábban semmi nem utalt.

A hidat használó autósok szerint ez nem felel meg a valóságnak: beszámolóik szerint köztudott volt, hogy a híd recseg és mozog, az autósok akárhányszor átkeltek a hídon, alig várták, hogy a végére érjenek.

Drámai felvétel készült a genovai hídomlás utáni mentésről
A katasztrófamentők továbbra is keresik az esetleges túlélőket.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Luca Zennaro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik