Nagyvilág

Kreml-szóvivő: „Balesetek, sajnos, történnek”

Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó elárulni, hogy egy Burevesztnyik rakéta robbant-e fel Oroszországban.

A múlt heti oroszországi rakétarobbanásról nyilatkozott újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki nem volt hajlandó megerősíteni azt a nemzetközi találgatást, hogy a legalább öt ember életét követelő baleset egy Burevesztnyik (Skyfall) atommeghajtású cirkálórakétával történt volna.

A CNN szerint a szóvivő közölte: csak szakértők nyilatkozhatnak felhatalmazással ilyen esetekről, és annyit mondott: „balesetek, sajnos, történnek”.

Ezek tragikusak. De ebben a konkrét esetben fontos, hogy emlékezzünk azokra a hősökre, akik életüket vesztették

– jelentette ki, majd megismételte Vlagyimir Putyin kijelentését, amely szerint Oroszország az ilyen technológiák fejlesztésében jóval más országok előtt jár. Reagált Donald Trump Twitter-bejegyzésére is, amely szerint az Egyesült Államok sokat tanult az oroszországi esetből. Az amerikai elnök azt is közölte: nekik hasonló, de jóval fejlettebb technológiájuk van. „Nyilván elég furcsa lenne, ha egy világhatalom, ami többet költ védelemre az összes többi országnál, nem lenne érintett ilyen projektben” – felelte Peszkov.

A szóvivőt megkérdezték arról is, hogy miért terjednek egymásnak ellentmondó információk a baleset lakosságra gyakorolt következményéről. „Biztosíthatom önöket, hogy egy ilyen helyzetben minden illetékes hatóság megtesz mindent, hogy biztosítsa az Oroszországi Föderáció polgárainak biztonságát” – közölte. (Fotó: Europress – Sefa Karacan / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik