Nagyvilág

Orosz rakétabaleset: kitelepítenek egy közeli falut

A sérülteket kezelő orvosokat Moszkvába küldték egészségügyi vizsgálatra a TASZSZ szerint.

Felszólították az orosz hatóságok lakhelyük elhagyására annak az orosz falunak a lakosságát, amely annak a katonai támaszpontnak a közelében található, ahol robbanás történt egy múlt heti rakétakísérlet során. Mint korábban megírtuk, a Roszatom is elismerte, hogy a felrobbant rakéta radioaktív anyagot tartalmazott.

Az Independent idézi az orosz meteorológiai szolgálat tájékoztatását, amely szerint a sugárzás szintje tizenhatszorosára nőtt a múlt csütörtöki robbanás nyomán. A hivatalos tájékoztatás szerint „a katonai hatóságok tervezett tevékenysége” miatt kell szerdától elhagyni a területet Nyonoksza település lakóinak.

A normális 16-szorosára ugrott a sugárzás, miután felrobbant a Roszatom rakétája
Az orosz védelmi minisztérium az incidens után azt állította, hogy káros anyag nem került a légkörbe.

A Reuters a TASZSZ orosz hírügynökség értesülését idézi, ami szerint a rakétabaleset sérültjeit kezelő orvosokat Moszkvába küldték egészségügyi vizsgálatra, és titoktartási megállapodást írattak alá velük. A brit hírügynökség ehhez hozzáfűzi: nincs hivatalos magyarázat arra, hogy mi okozta a sugárzás szintjének megugrását. Az orosz állami atomenergia-ügynökség öt dolgozójának haláláról számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik