Nagyvilág

Orosz rakétabaleset: kihirdették, majd visszavonták a kitelepítést

Magyarázat semmire sincs.

A szeverodvinszki városvezetés szóvivője szerint szerdán két órára kell elhagyni otthonukat a múlt heti oroszországi rakétarobbanás közelében fekvő Nyonoksza település lakóinak, számol be honlapján a Szabad Európa Rádió.

Kszenija Jugyina a RIA Novosti hírügynökségnek beszélt arról, hogy reggel 5 és 7 óra között különvonattal viszik el a falu lakóit „tervezett katonai tevékenység” miatt. Ennél bővebb magyarázatot nem adtak, a közleményt pedig később visszavonták. Az arhangelszki terület kormányzója, Igor Orlov később az Interfax hírügynökségnek azt mondta: „nem lesz evakuáció”.

A tudósításból az is kiderül, hogy a Nyonokszától mintegy 30 kilométerre lévő Szeverodvinszkben már az első hírek után pár órával felvásárolták a jódcseppeket a gyógyszertárakból. Az orosz sajtóban megjelent hírek szerint hetekre korlátozzák a hajózást a Dvina-öbölben, arra hivatkozva, hogy rakétaüzemanyag szivárgott a vízbe.

Az illetékes norvég hatóságok hétfői közlése szerint az Oroszországgal határos, Szeverodvinszktől mintegy 700 kilométerre lévő országban nem mértek megnövekedett sugárzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik