Nagyvilág

Franciaország és Németország is bírálja Oroszországot

A tüntetők elleni fellépés miatt.

Franciaország és Németország is elítéli, hogy az orosz hatóságok békés tüntetők ellen léptek fel – számol be az AFP hírügynökség.

Szombaton Moszkva belvárosában tiltakozó sétát tartottak amiatt, hogy a helyhatósági választásról kizárták az ellenzéki jelölteket. A rendőrség szerint 1500-an vettek részt a megmozduláson, a résztvevőket tömegével tartóztatták le. Ljubov Szobolt, aki három hete éhségsztrájkol kizárása miatt, a taxiból rángatták ki rendőrök, amikor a tüntetésre indult – bíróságra vitték, ahol csaknem másfél millió forintos büntetést szabtak ki rá, mert részt vett egy július 15-i demonstráción.

A francia külügyminisztérium szóvivője közölte: kiállnak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, ideértve a békés tiltakozás, valamint a szabad és átlátható választásokon való részvétel jogát. Felszólítják Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje szabadon az elmúlt napokban előállított embereket, és teljesítse az EBESZ és az Európa Tanács tagjaként vállalt kötelezettségeit.

A német kormány szerint a letartóztatások egyáltalán nem álltak arányban a tüntetés békés jellegével. Elítélik a békés gyülekezés és véleménynyilvánítás elleni ismételt fellépést, amellyel Oroszország megsérti nemzetközi kötelességeit, és erőteljesen megkérdőjelezi, hogy a választások szabadok és tisztességesek lennének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik