Nagyvilág

Trump is megszólalt az El Paso-i mészárlásról

Rengeteg a halott, több sebesült állapota válságos.

Texas állam kormányzójának hivatalos bejelentése szerint 20 ember halt meg és 26 megsebesült a szombati lövöldözésben, mely El Paso város Walmart nevű bevásárlóközpontjában történt.

  • a sebesültek közül egyesek állapota válságos
  • a halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.

A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott Patrick Crusius 21 éves, fehér férfi feltehetően gyűlöletből követte el a bűncselekményt – az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származásuk, bőrszínük, vallásuk vagy szexuális irányultságuk alapján választotta ki az áldozatait.

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott tartózkodott az épületben.

A spanyol hírügynökség szerint idén ez volt a kétszáznegyvenkilencedik több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban.

Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy a rendőrség bemutatott egy biztonsági kamera által készített felvételt, melyen azt látható, hogy egy fegyveres fekete pólóban és drapp színű nadrágban belép a bevásárlóközpontba, illetve egy videót is, melyen rendőrségi autóba ültetnek egy ugyanilyen ruhába öltözött férfit.

Lövöldözés egy bevásárlóközpontban Amerikában, többen meghaltak
A texasi El Pasóban nyitott tüzet egy vagy több fegyveres.

Az MTI listát készített az elmúlt évtizedek legvéresebb ámokfutásairól, íme:

  • 1966. augusztus 1. A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.
  • 1984. július 18. A kaliforniai San Ysidróban egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.
  • 1991. október 16. Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.
  • 1999. április 20. A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.
  • 2007. április 16. Blacksburgben, a Virginiai Műszaki Egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.
  • 2009. április 3. A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.
  • 2009. november 5. A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített.
  • 2012. július 20. A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert lelőtt, 70-et pedig megsebesített.
  • 2012. december 14. A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.
  • 2015. december 2. A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban feltehetően egy házaspár 14 emberrel végzett. A rendőrség a támadókat üldözés közben lelőtte.
  • 2016. június 12. A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.
  • 2017. október 2. A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire: 58 ember meghalt, 851-en megsebesültek. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.
  • 2017. november 5. 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető menekülés közben agyonlőtte magát.
  • 2018. február 14. A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.
  • 2018. május 18. A texasi Santa Fében 10 embert lőtt agyon egy 17 éves diák, tíz másikat pedig megsebesített. A gyanúsított robbanószerkezeteket is elhelyezett a létesítményben és környékén.
  • 2018. október 27. Egy 46 éves férfi 11 embert lőtt le a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában. A támadót a rendőröknek sikerült elfogni.
  • 2018. november 8. Tizenhárom halálos áldozata volt a kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésnek, amelyben egy fegyveres férfi a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik