Nagyvilág

Szép új világ: 25 kémballont küldött az égre az USA

A brit Guardianhoz került néhány titkos dokumentum, amely szerint az USA védelmi minsiztériuma, a Pentagon tömegmegfigyelő ballonok tesztelésébe kezdett. A 25 ballont Dél-Dakota államból indítják útnak, és több állam felett fognak sodródni olyan magasságban, hogy szabad szemmel észrevétlenek lesznek.

A kémballonok mindent rögzítenek, ami az útjukba kerül, anélkül, hogy ez bárkinek feltűnne.

A napenergiával hajtott ballonok a sztratoszférában sodródva közlekednek, radarjaikkal monitorozzák a környezetüket, legyen bármilyen az időjárás. A ballonok olyan jól „látnak”, hogy több kilométer magasból is kiszúrják például a kábítószercsempészeket. Jóhiszemű elképzelések szerint ugyanis csak bűnözők lefülelésére használják majd a futurisztikus megfigyelőberendezéseket.

Azonban ezt nem mindenki hiszi el, többek között az USA megfigyelőrendszeréről sok információt kiteregető Edward Snowden már 2015-ben arról posztolt, hogy tesztelik a kémballonokat, és nem lett ettől boldog.

Holland Michel, a drone-tudományok professzora – ezek szerint ilyen is van Amerikában – azt mondta a Guardiannek , hogy ezeknek a ballonoknak az az újdonsága, hogy „egyszerre látnak mindent”, és rögzítik is azt, amit látnak, így teljes folyamatok, eseménysorok követhetők rajtuk vissza, ráadásul hatalmas területet lefedve.

A kémballonok hírére reagálva sokan aggodalmukat fejezték ki civilek és jogvédők is, miszerint szabadságjogok sérülésének gondolják, hogy tömeges megfigyelő berendezésekkel tarthatja szemmel egy kormány az állampolgárokat, ráadásul akár azok tudta nélkül is.

Kiemelt kép: Sylvain Grandadam / Robert Harding Premium / robertharding

Ajánlott videó

Olvasói sztorik