Nagyvilág

Hongkongban vízzel és közlekedési bójákkal küzdenek a könnygáz ellen a tüntetők

Twitteren terjednek a videók a könnygáz spray hatástalanításáról: a tüntetők először közlekedési bójával fedik le a füstölő töltetet, majd vízzel öntik le azt. Sisakban, maszkban, összhangban dolgoznak, és másodpercek alatt hatástalanítják a gázt, ahogy ez a videón is látszik:

Magyar idő szerint reggel 7-kor nyilatkozott a pekingi, Makaóért és Hongkongért felelős tanács: Kína a kormányellenes tüntetéseket “borzalmas incidensnek” nevezi, ami “komoly kárt okoz a törvénykezésben” – írja a BBC.

A hongkongi rendőrség vasárnap könnygázzal és műanyag lövedékkel próbálta visszaszorítani a tüntetőket, akik fekete ruhában, „Hozzuk helyre Hongkongot!” kiáltásokkal vonultak az utcákon. A civilek cserébe tojásokat, köveket és esernyőket dobáltak vissza a hivatalos szervekre.

Már több napja tart az tüntetéshullám Hongkongban, most pénteken és szombaton is erőszakot alkalmazott a rendőrség a kormányellenes tüntetőkkel szemben.

Múlt héten vasárnap szintén rengetegen vonultak az utcákon feketében, este pedig maszkos fegyveresek támadtak egy vasútállomáson várakozó csoportra, 45-en sérültek meg. Az eldurvult tüntetésről itt írtunk bővebben:

Sötét fordulatot vett az év legnagyobb ellenállása
Botokkal és vascsövekkel támadtak a demokráciapárti demonstrálókra maszkos férfiak Hongkongban. A tüntetéshullám nem enyhül, de Kína aligha fogja sokáig ölbe tett kézzel nézni az eseményeket.

A tüntetések június elején kezdődtek egy olyan törvénymódosítási javaslat miatt, ami lehetővé tenné azt, hogy Hongkong kiadja a gyanúsítottakat Kínának. A civilek attól tartanak, hogy a Kínai kormány visszaélne a törvénnyel, és tömegesen állítaná elő régi bűnügyek gyanúsítottjait is.

A javaslatot azóta Carrie Lam kormányzó felfüggesztette, de a tömegek nem elégedettek a Kína-barát kormányzattal. Június 9 óta minden hétvégén tüntetnek, általában civil jogi szervezetek felhívására.

Kiemelt kép: Photo by Anthony WALLACE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik