Nagyvilág

Európa-szerte terjed a legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló szuperbaktérium

Rohamosan terjednek Európa kórházaiban a gyógyszerrezisztens klebsiella pneumonia baktériumok, derül ki a Sanger Institute friss kutatásából.

A BBC cikke szerint a kutatók szerint a helyzet rendkívül aggasztó, és arra figyelmeztettek, hogy hamarosan más baktériumok is ellenállhatnak majd még a legerősebb antiobiotikumoknak is.

A klebsiella pneumonia a bélrendszerben telepszik meg, és egészséges embereknek nem okoz problémát. Ugyanakkor a gyenge immunrendszerű betegeknél tüdő- és agyhártyagyulladást is okozhat.

A probléma az, hogy a baktérium ellenáll a legerősebb, carbapenem nevű antibiotikumnak, amit csak súlyos fertőzés esetén alkalmaznak.

A fertőzések következtében egyre magasabb a halálozási arány. Az is aggasztó, hogy 2015-ben már kétezer haláleset történt emiatt, de még nagyobb baj, hogy ha nem lépünk, akkor ez a szám tovább fog nőni

– magyarázta Dr. Sophia David, a Sanger Institute kutatója.

A lap megjegyzi, míg 2007-ben „csak” 341 ember halálát okozta a klebsiella pneumonia, úgy 2015-re ez az adat 2094-re duzzadt.

A mostani kutatásban 244 kórház vett részt Európa minden pontjáról. A legfőbb megállapítás az volt, hogy a baktérium emberről emberre terjed, főként a kórházakon belül.

A szakértők szerint riasztó, hogy a klebsiella pneumonia továbbadhatja az ellenállóképességét más baktériumoknak is. Ráadásul mindez nagyon gyorsan megtörténhet.

A BBC azt írja, a legjobb, amit a gyógyszerrezisztens fertőzések ellen tehetünk az, hogy el sem kapjuk őket.

Hajo Grundmann, a University of Freiburg professzora ugyanakkor arról beszélt, optimisták azzal kapcsolatban, hogy megfelelő kórházi higiéniával megállítható a baktériumok terjedése és sikeresen kontrollálni lehet a problémát.

Halálos betegséggé változtathatja az influenzát az antibiotikum
Egy friss kutatás kimutatta, hogy így a szervezet első védelmi rendszerét iktatja ki a beteg.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik