Nagyvilág

Trump egy őt bábnak nevező kamu elnöki pecsét mellett mondott beszédet

Hatalmas üdvrivalgással fogadta több száz ifjú konzervatív Donald Trump amerikai elnököt egy washingtoni hotelben kedden tartott konferencián. Trump a Fehér Házba vezető útját bemutató 12 perces videót követően állt fiatal támogatói elé, láthatóan élvezve rajongásukat, ahogy ott állt a mögé vetített elnöki pecsét mellett.

Azonban, ha észrevette volna, hogy mi van mellette lévő hatalmas képen, már nem lett volna ennyire boldog. Az elnöki jelkép ugyanis nem az volt, aminek látszott, hanem egy paródia. Egy kamu pecsét, ami Donald Trumpot cikizte.

A Trump mellé vetített, őt cikiző pecsét. Fotó: AFP / Chris Kleponis / Pool via CNP

A photoshoppolt elnöki jelképen több változtatást hajtott végre alkotója:

  • Az Egyesült Államok nemzeti madaraként tisztelt fehérfejű rétisas kétfejű lett, utalva az orosz címerben látható kétfejű sasra.
  • A latin „e pluribus unum” mottó (Sokból egy) helyett a spanyol „45 es un títere” felirat látható, ami annyit tesz, hogy „45 egy báb”. A 45 Trumpot jelenti, aki az Egyesült Államok 45. elnöke.
  • A sas egyik lábával az eredeti pecséten 13 nyílvesszőt tart, ami az első 13 amerikai államot jelképezi. Azok golfütőkre lettek kicserélve, utalva Trump kedvenc elfoglaltságára.
  • A madár másik lába eredetileg a békét jelképező olajfaágakat tart, a kamu pecséten viszont bankjegyeket.
  • A középső pajzson látható 13 csillag helyett pedig a szovjet sarló-kalapácsok láthatóak.

Véletlen hiba vagy szándékos cikizés?

Miután a Washington Post kiszúrta a kamupecsétet, megindultak a találgatások, hogy valaki a konferencia szervezői közül szándékosan rakta-e ki azt az elnök mellé, vagy egy kínos hiba történt. A konferenciát szervező Turning Point USA nevű konzervatív szervezet erre egy ideig nem tudott választ adni, majd kijelentették, nem volt szándékosság az eset mögött. A szervezet egyik szóvivője a Washington Postnak szerda este azt mondta, nem tudják, hogyan kerülhetett a kamukép a színpadi vetítésbe, de feltehetően a vetítésért felelős audiovizuális csoport egyik tagja sietve rakott fel egy képet, és „az a rossz darab volt”.

Csütörtökön aztán már közölték, hogy sikerült megtalálniuk a felelőst, akit azonnal ki is rúgtak, annak ellenére, hogy a szóvivő állítása szerint csak hiba történt, nem volt ártó szándék mögötte, de ennek ellenére elbocsájtották a munkatársat az „elfogadhatatlan” tévedés miatt.

A CNN-nek egy, az esetet ismerő forrás azt mondta, hogy a videós csapat egyik tagja a Google képkeresőjében találta a pecsétet, pár órával Trump beszéde előtt, amikor kiderült, hogy változtatni kell a színpadi képen, és szükség lesz még egy elnöki pecsétre. A CNN-nek nyilatkozó ember elmondása szerint egy nagyfelbontású .png file-t keresett az illető, és nem vette észre, hogy az nem a valódi pecsétet ábrázolja.

Donald Trump az őt cikiző elnöki pecsét mellett. Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

Hogy ez igaz-e, azt már nehéz kideríteni. A Gizmodo még a szervezet nyilatkozata előtt a Google-kereséssel kapcsolatos elmélettel kapcsolatban megjegyezte, többször is próbálkoztak a kereséssel, de a Trump mellett megjelent kamukép egyszer sem bukkant fel a találatok között. Mi is próbálkoztunk, de nálunk már csak az esetről szóló hírek dominálták a képtalálatokat.

Az esettel kapcsolatban több egykori fehér házi dolgozó kínos felelőtlenségnek nevezte, hogy az elnök munkatársai nem vették észre még Trump érkezése előtt a kamuképet.

Elég nagy hülyeség hagyni, hogy valaki olyasmiket vetítsen, amit a Fehér Ház nem hagyott jóvá

jelentette ki a Washington Postnak Richard Painter, aki George W. Bush ideje alatt dolgozott a Fehér Házban.

A készítő hatalmas vigyora

Ez az egész nagyon jellemző az adminisztrációra. Csak két lehetőség van. Ez valóban egy hiba volt, és a hozzá nem értésük tényleg nem ismer határokat, vagy valaki szándékosan tette, és hazudnak, hogy ezt elsikálják.

Ezt már a kamupecsét készítője, egy 46 éves grafikus mondta a Forbes magazinnak. A már csak egykori republikánus Charles Leazott még 2016-ban készítette a grafikát, miután Trump felemelkedése után kiábrándult a pártból.

A férfi a Washington Postnak nyilatkozva kamunak nevezte a Turning Point magyarázatát, hogy véletlen hiba történt. A BuzzFeednek hozzátette, bár a kép ott volt néhány helyen az interneten, külön keresni kellett rá, hogy valaki megtalálja.

Nem valami olyasmi volt, ami feltűnt volna az első 100 oldalon a Google képkeresőjében.

Elmondása szerint csak poénból készítette a képet, hogy levezesse a feszültséget. Eleinte csak a barátaival osztotta meg, de miután páran jelezték, hogy szívesen vennének egy pólót ezzel a képpel, létrehozott egy egyszerű online boltot, ahol meg lehetett vásárolni. Az oldal nem sokáig élt, de most, hogy a kép az egész világon ismertté vált, Leazott újraindította. A férfi a Forbesnak hozzátette:

Egész délelőtt egy hatalmas vigyor volt az arcomon.

Kiemelt kép: AFP / Alex Wong / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik