Nagyvilág

Lemond Európa szürke eminenciása

Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára jövő héten távozik posztjáról.

Martin Selmayr így akarja eloszlatni az aggályokat, amelyek szerint Ursula von der Leyen elnökké választásával túl sok német lenne a testület vezetésében – írta a Politico alapján az MTI. A főtitkár közölte a brüsszeli hírportállal, hogy döntéséről már tájékoztatta az uniós tagállami vezetők által Jean-Claude Juncker utódjául jelölt von der Leyent is, akinek megbízatásáról kedd este dönt az Európai Parlament.

Azt mondtam neki, a legfontosabb most az, hogy megnyerje ezt a szavazást

– jelentette ki.

Von der Leyen hétfőn utalt Selmayr távozására, amikor kiemelte, csak egy magas rangú német lehet a bizottság vezetésében, aki remélhetően ő lesz.

Homályos fenyegetéseket intézett a Fideszhez von der Leyen
A jogállami eljárásokról továbbra sem mond konkrétumot az Európai Bizottság elnökjelöltje, akit mégis mintha egyre inkább támogatna a szocdem és a liberális frakció.

Korábban többen bírálták a „visszásságokat”, amelyeket elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor. Az egyesek által „buldózerként” jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljesen váratlanul, Emily O’Reilly uniós ombudsman szerint „puccsszerűen” lett a bizottság főtitkára.

Selmayr úgy vélte, utódja nagy eséllyel francia tisztségviselő, például Olivier Guersent, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitási főigazgatóságának vezetője lesz. A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.

Európa leghatalmasabb háttéremberének a nevét sem ismerik, most elbukhat
A Juncker mögött álló szörnyeteg rossz lóra tett, de őt ismerve találni fog egy olyan posztot, ahonnan tovább befolyásolhatja majd az EU-t.

Kiemelt kép: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Martin Selmayr, a testület fõtitkára a bizottság hetenkénti ülésére érkezik június 18-án. MTI/AP/Virginia Mayo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik