Nagyvilág

Macron: 14 tagország támogatja a menedékkérők elosztási mechanizmusát

Emmanuel Macron francia elnök hétfő éjszaka bejelentette: 8 uniós tagország elfogadta a Földközi-tengeren megmentett emberek elosztására vonatkozó francia-német mechanizmust, ezek: Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália — írta meg a BBC.

További hat tagország elvi egyetértéséről biztosította a francia elnököt, ezeket az országokat azonban egyelőre nem nevezték meg.  A bevándorlásban egyik leginkább érintett Olaszország elutasította a menekültek elosztásáról szóló tárgyalást. Arról egyelőre nincsen információ, hogy a francia-német mechanizmus pontosan milyen elosztási stratégiát takar. Az viszont biztos, hogy felkérte a tengeri mentést EU-s támogatással végző líbiai kormányt, hogy a jövőben ne zárják őrzött táborokba a menedékkérőket.

A Párizsban megrendezett informális miniszteri találkozót követően Macron kijelentette: nem támogaja, hogy olyan országok is forrásokhoz jussanak az EU strukturális alapjaiból, amelyek nem vállalnak részt a teherviselésből. Szerinte Európa nem lehet “á la carte”, ha a szolidaritásról van szó.

Nem lehetnek  olyan államok, amelyek azt mondják: a ti Európátok, ha a teherviselésről van szó és a miénk, ha a strukturális alapokról

— fogalmazott Emmanuel Macron, akinek szavai kapcsán a BBC megjegyzi: a figyelmeztetés Magyarországnak és Lengyelországnak szólhatott.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Kamil Zihnioglu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik