Nagyvilág ep-választás
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (C) arrives for a European Union (EU) summit at EU Commission Headquarters in Brussels on May 28, 2019. (Photo by JOHN THYS / various sources / AFP)

Orbán egy nap alatt sokat erősödött Brüsszelben

Korábban a témában:

Rövid tárgyalás és izmozás után az Európai Parlament megválasztotta az Európai Bizottság elnökének Ursula von der Leyen német védelmi minisztert. VDL, ahogy Brüsszelben hívják, már a jelölésével is komoly politikai következményeket szabadított az európai politikára, és ezt a megválasztása csak fokozta. Összeszedtük azokat a tanulságokat, amelyeket le lehet vonni az elmúlt pár hét eseményeiből.

1. Minden képviselő számít.

Kilenc szavazat. Ennyivel szerzett többet von der Leyen a szükségesnél. Nehéz túlhangsúlyozni ennek a jelentőségét, hiszen nem történt még ilyen a maastrichti szerződés 1993-as hatályba lépése óta. Az összes megválasztott bizottsági elnök stabil többséggel ment át a parlamenten, ami erős mandátumot jelentett nekik a továbbiakban.

Strasbourg, 2019. július 16.
Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország párt vezetője (j2) az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Mögöttük Antonio Tajani, az EP korábbi elnöke (j3) és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője (b2).
MTI/Koszticsák Szilárd
Európa leggyengébb vezetője lett Ursula von der Leyen
A szélsőjobb és a Fidesz szavazatai nélkül meg sem választották volna, de a DK és a Momentum is támogatta. Mit jelent az, hogy ilyen gyenge felhatalmazással vág neki a munkának az Európai Bizottság elnöke?

Ez von der Leyenre nem igaz. Ha tíz képviselő máshogy szavaz, akkor most arról beszélünk, miért bukott el az Európai Tanács és a tagállamok vezetőinek terve. Ráadásul, elég szokatlan módon, előre sem lehetett tudni, ki hogyan fog szavazni, hiszen több pártcsalád megosztott volt, a szavazás pedig titkos. Így aztán soha nem számított még annyit egyetlen képviselő akarata, mint most.

2. Megosztottabb a parlament és a pártcsaládok is, mint valaha.

Ez azért fontos, mert úgy tűnik, a pártcsaládok messze nem fogják olyan keményen a parlamentet, mint eddig. Az előző bizottsági elnökök azért kaptak nagy támogatást, mert a parlamentet igazából két nagy pártcsalád irányította. Az Európai Néppártnak és a szocialistáknak határozott többsége volt, és a pártcsaládok vezetői keményen fogták a képviselőket.

Az idei EP-választás ebben változást hozott. A két nagy párt elvesztette a többségét, egy vagy két másik pártcsalád támogatására vannak rászorulva. Főleg, hogy még a saját embereik sem mindig szavaznak úgy, ahogy szeretnék. Ha kiszámoljuk, honnan érkeztek bevallott szavazatok Ursula von der Leyenre, azt láthatjuk, hogy a szocialista frakció körülbelül harmada szavazhatta csak meg. Ilyesmi korábban elképzelhetetlen volt. A káoszt csak növelte, hogy a szocialista pártcsalád vezetése nem döntött előre arról, hogy közösen hogyan szavazzanak majd, hanem engedték, hogy a párton belüli különböző csoportok összekülönbözzenek.

16 July 2019, France (France), Straßburg: MEPs congratulate Ursula von der Leyen (centre left) after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Marijan Murat/dpa
Fotó: Marijan Murat/dpa/ AFP

Ennek azért van nagy jelentősége, mert nem von der Leyen az egyetlen, akiről szavaznia kell a parlamentnek. Ilyen szétszórt, megosztott és gyengén vezetett parlamenten nem biztos, hogy átmegy majd az új bizottság, amikor a 28 biztosról egyszerre szavaznak. Ahogy azt se tudni, hogy a hétéves költségvetést elfogadják-e, hiszen itt eddig is brutális politikai kavarások mentek a háttérben, amit csak fokozhat, hogy irányíthatatlanná vált az EP. És ezt a játékot minden egyes politikai vagy törvényjavaslat elfogadásánál el kell majd játszani a következő öt évben.

3. A parlament fontosabb, mint eddig bármikor.

A Barroso-bizottság első leszavazásától Juncker csúcsjelölti megválasztásán keresztül a mostani izmozásig folyamatosan nőtt a demokratikusan választott képviselők szerepe. Ez azért fontos, mert a valódi hatalmat eddig a miniszterelnökök gyakorolták, és most csak kilenc szavazaton múlt, hogy ez nem változott meg gyökeresen.

dpatop - 16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen addresses Jörg Meuthen, Co-Federal Spokesman of the AfD (front l) in her application speech to the Members of the European Parliament. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Homályos fenyegetéseket intézett a Fideszhez von der Leyen
A jogállami eljárásokról továbbra sem mond konkrétumot az Európai Bizottság elnökjelöltje, akit mégis mintha egyre inkább támogatna a szocdem és a liberális frakció.

A jövőben valószínűleg sokkal aktívabb parlamenti politizálást láthatunk majd, és egyre inkább kiéleződik az intézmények közötti harc a valódi politikai hatalomért. Ebben nagy lépés, hogy von der Leyen a megválasztásáért cserébe hajlandó volt valamennyi törvényhozási jogkört is ígérni a parlamentnek. A nemzeti parlamentekkel szemben az EP nem nyújthat be törvényjavaslatokat, csak módosíthatja azokat, amiket a bizottság kezdeményez. VDL megígérte, hogy ha elég szavazat gyűlik össze erre a parlamentben, ő elkezdi a javaslatok szövegezését.

4. Most először bizonytalan Európa irányítása.

Persze az, hogy elég szavazat gyűljön össze, nem lesz egyszerű, és ezt mutatta meg a bizottság elnökének megválasztása is. Mivel a von der Leyen jelölését is tartalmazó egyezség három nagy pártcsaládot érintett, azt gondolhattuk volna, hogy ezek a pártcsaládok simán meg is szavazzák a leendő elnököt. De még akkor sem ez történt, ha pontosan tudjuk, hogy von der Leyen megválasztása jó volt a szocialistáknak és a liberálisoknak is. Nagyon nehéz lesz ezután bármilyen kritikus kérdésben többséget szerezni hosszú tárgyalások és jól felépített politikai kommunikáció nélkül.

Newly elected European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech after a vote on her election at the European Parliament in Strasbourg, eastern France on July 16, 2019. - German defence minister Ursula von der Leyen was narrowly elected president of the European Commission on July 16, after winning over sceptical lawmakers. The 60-year-old conservative was nominated to become the first woman in Brussels' top job last month by the leaders of the bloc's 28 member states, to the annoyance of many MEPs. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Fotó: Frederick Florin / AFP

5. Orbánék szerepe felértékelődik.

Ha a Fidesz nem szavazza meg, Ursula von der Leyen most nem a bizottság elnöke. Ha Matteo Salvini Ligája nem szavazza meg, ugyanez a helyzet. Ha a lengyel kormánypárt nemmel szavaz, dettó. Ez három erős szélsőjobboldali párt a parlamentben, amelyekkel szinte folyamatos harcot vív a von der Leyen vezette Európa-párti többség.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for an European Council Summit at The Europa Building in Brussels, on June 20, 2019. (Photo by JULIEN WARNAND / POOL / AFP)
Hatalmas bukásnak tűnik Orbánnak az új Európai Unió
Leült a por, kiderültek az erőviszonyok. Orbán korábban utalt már arra, hogy szeptembertől más bizottság lesz, de azt ő se gondolhatta, hogy ennyivel keményebb és ellenségesebb lesz Magyarországgal szemben. Ahogy a külügy, a tanács és a parlament is.

Von der Leyen jelölése rossz volt Orbán Viktornak és a Fidesznek. Kaptak egy Angela Merkelhez hű föderalistát, aki szinte semmiben nem ért egyet a magyar kormánnyal. Ezért írtuk korábban azt, hogy Orbán lehet az új EU nagy vesztese.

Ezen azonban sokat változtatott von der Leyen megválasztása, és az a kilenc szavazat, amivel ezt el tudták érni. Hiába föderalista, hiába gondol mindenről mást, a Fidesz 13 mandátuma nélkül nem lett volna többsége a parlamentben. Ez nyilván nem minden esetben lesz így, hiszen lesz olyan, hogy a zöldek és a teljes szocialista frakció együtt szavaz. Ebben az esetben nem kell majd Orbán Viktor 13 szavazata. De lesz olyan is, hogy kelleni fog, és ezért a politikai árat meg kell fizetni, ami nyilvánvalóan erősíti a Fidesz pozícióját.

Kiemelt kép:John Thys / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Budapest, 2019. augusztus 20.
Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, miután átvette a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktõl (b) a Sándor-palotában 2019. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.