Nagyvilág

Gyűlölködő matricák járnak a békemenetelő lengyelek kedvenc lapjához

Sokan a nácik zsidómentes zónáihoz hasonlítják a Gazeta Polska ötletét.

Felháborodást váltott ki Lengyelországban, hogy a Fidesz békemeneteire lengyel felvonulókat szervező Gazeta Polska hetilap következő számában „LMBT-mentes zóna” feliratú matricákkal lepi meg olvasóit. Erről az NBC News számol be.

A Gazeta Polska a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság lelkes támogatója, amelynek kritikusai párhuzamot vélnek felfedezni a 2015-ös parlamenti választási kampánnyal, amikor a párt bevándorlásellenes kampányt folytatott. Idén már több lengyel kistelepülés önkormányzata hozott olyan határozatot, amelyek elítélik az LMBTQ „ideológiát” – ezekkel kapcsolatban Bartosz Staszewski LMBTQ-aktivista korábban a Reutersnek azt mondta: a Jog és Igazságosságnak szüksége van ellenségekre, akik ellen harcolhat és akiket félelemkeltésre használhat.

A közösségi oldalakon sokan ahhoz hasonlították az „LMBT-mentes zónák” ötletét, amikor a nácik zsidómentes zónákat hoztak létre. Paulina Młynaska színésznő és publicista azt kérdezte: „Mi lesz a következő? Szivárványszínű karszalag? Táborok?”

To nie jest fejk. To faszyzm oficjalnie wprowadzony w Polsce. Nie mam słów, skończyły mi się. Osoby nieheteroseksulane…

Közzétette: Paulina Młynarska – 2019. július 18., csütörtök

Mateusz Goździkowski a matricákról készült kép mellé a náci Németországban készült fotót tett, ami az „Ez a város zsidómentes” feliratot örökíti meg.

A Gazeta Polska főszerkesztője szerint a matricákról készült fotókat az Instagram gyűlöletbeszédre hivatkozva törölte. Paweł Rabiej varsói polgármester-helyettes pedig azt közölte: a matricák miatt feljelentést tesz az ügyészségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik