Nagyvilág

Merkel: Meggyőződéses és meggyőző vezetője lesz az Európai Bizottságnak

Angela Merkel német kancellár és több német pártvezető is gratulált kedd este Ursula von der Leyen német védelmi miniszternek megválasztásához az Európai Bizottság élére.

Angela Merkel német kancellár és több német pártvezető is gratulált kedd este Ursula von der Leyen német védelmi miniszternek megválasztásához az Európai Bizottság élére.

Éppen csak, de megválasztották Ursula von der Leyent az EU csúcsvezetőjének
Úgy tudjuk, a fideszesek is megszavazták Angela Merkel szövetségesét az Európai Bizottság elnökének. Annak ellenére, hogy délelőtt félre nem érthető módon arra utalt, hogy Orbán Viktornak is elszánt ellenfele lesz.

A német kancellári hivatal által közzétett közlemény szerint a kormányfő örömét fejezi ki, hogy első alkalommal kerül nő a brüsszeli testület élére, egyúttal kiemeli, hogy több mint öt évtized után lesz ismét német elnöke a bizottságnak. A szintén német konzervatív Walter Hallstein a bizottság első elnöke volt 1958-tól 1967-ig.

Örülök, mert vele meggyőződéses és meggyőző vezetője lesz az Európai Bizottságnak

– írja közleményében régi szövetségeséről Angela Merkel, aki szerint Ursula von der Leyen nagy lendülettel áll majd neki megoldani azokat a kihívásokat, amelyek az Európai Unió előtt állnak.

Ha ma el is veszítek egy hosszú évek óta mellettem dolgozó minisztert, új partnerre találok benne Brüsszelben

– áll a kancellária kommünikéjében.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke szintén közleményt adott ki, melyben történelmi napnak nevezi a mai napot Európa számára. A CDU gratulál Ursula von der Leyennek, és büszke rá – húzza alá közleményében a CDU vezetője, aki szerint a megválasztott elnök politikailag középen áll, hidakat épít és Európa egységéért száll síkra, és ebben számíthat a CDU támogatására.

Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, bajor kormányfő szintén gratulált von der Leyen elnökké választásához, amit egész Németország sikerének nevezett.

Ez eredmény Németország számára, de totális leégés a német szociáldemokratáknak

– fogalmazott a bajor politikus, miután a titkos szavazáson a német EP-képviselők többsége valószínűleg nem támogatta von der Leyen megválasztását. Söder szerint egy német jelölt mögött minden német képviselőnek ki kellene állnia.

A szociáldemokrata Olaf Scholz pénzügyminiszter és alkancellár, valamint Heiko Maas külügyminiszter a voksolás eredményének ismertetése után azonnal gratulált a bizottság megválasztott elnökének, annak dacára, hogy pártjuk EP-képviselői nem akarták támogatni a konzervatív politikus megválasztását.

A német Zöldek EP-képviselőinek többsége előzetesen von der Leyen megválasztása ellen foglalt állást, ennek ellenére a párt két társelnöke, Annalena Baerbock és Robert Habeck gratulált a leköszönő német védelmi miniszternek megválasztásához. A két politikus mindazonáltal aláhúzta, hogy hiányolják a konkrét ígéreteket a megválasztott elnöktől a klímavédelem, a demokrácia és a jogállamiság védelme és a földközi-tengeri migráció terén.

Szép szavak helyett jó lett volna konkrét ígéreteket hallani

– húzta alá Baerbock és Habeck.

Ursula von der Leyent kedd este 383 szavazattal választotta meg az Európai Parlament az Európai Bizottság következő elnökének. Megválasztásához 374 szavazatra volt szükség.

Kiemelt kép: John MACDOUGALL / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik