Nagyvilág

Guardian: Orbán a kereszténységgel igazolja saját politikáját

Illiberális demokrácia helyett már kereszténydemokráciát emleget a miniszterelnök.

Magyarország szélsőjobboldali vezetője a kereszténységgel igazolja bevándorláspolitikáját – írja a brit Guardian, amely Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökkel szemlélteti mondanivalóját.

A cikk szerzője, Shaun Walker épp akkor szólaltatta meg Kiss-Rigót, amikor Budapestre tartott, hogy az egyházi focicsapat stadionjának avatókoncertjét szervezze, Placido Domingo részvételével. A püspök arról beszélt, hogy minél több migráns jön, annál több keresztény érték tűnik el. A cikk arra is kitér, hogy Orbán Viktor korábban illiberális demokráciának nevezte rendszerét, de egy ideje kereszténydemokráciaként emlegeti.

Walker szerint a magyar kormány Donald Trump elnökségével partnerre lelt az Egyesült Államokban: felemlegeti, hogy David Cornstein nagykövet Paul Anka szerenádjával kedveskedett Orbánnak a függetlenség napi fogadáson, ahol a magyar miniszterelnök azt mondta: sem hazánk, sem Amerika „nem fogadja el a modern politika álszentségét, ami figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás világszerte”.

Nem telik el úgy hónap, hogy Orbán ne fogadna keresztény vezetőket valahonnan a világból; jövőre Budapesten rendezik a Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszust, ahol katolikusok tízezrei vesznek részt; a Magyar Állami Operaház keresztény évadot hirdetett – sorolja Walker, hozzátéve, hogy mindezzel egy probléma van: az Orbán-kormány politikája nem tűnik különösebben kereszténynek.

Azzal érvel emellett, hogy nemrég büntetendővé tették az utcán élést ahelyett, hogy az okaival törődtek volna; a menedékkérőket konténerekben tartják a határon, és elutasítják az elutasított menedékkérők élelmezését; vagy a kormánymédia dehumanizálja a bevándorlókat és menekülteket.

Kiss-Rigó annak a vélekedésének adott hangot, hogy a legtöbb migráns a határon gazdagabb, mint az őket kívül tartó rendőrök, és csak kis részük valódi menekült. Arra, hogy nem minden magyar vallási vezető gondolkodik így, Iványi Gábor metodista lelkészt hozza példaként a cikk. De megszólaltatja Michael Ignatieff CEU-rektort is, aki szerint a magyar kormány valójában „fehér konzervatív Európát” ért a kereszténység alatt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár Walker kérdéseire írásban azt válaszolta: a magyar kormány úgy véli, Európa gondjai visszavezethetők a keresztény gyökerek megtagadására, és szerintük a tolerancia nem jelenti az identitás feladását.

Scott Cullinane, aki az amerikai kongresszus Magyarországgal foglalkozó albizottságának munkatársa volt, azt mondta: amikor Magyarország hagyományos értékekkel bíró keresztény nemzetként hivatkozik magára, azzal olyan álcát teremt, ami szerint a jogállamiság lebontását ért bírálatok nem legitimek, hanem egy progresszív, LMBT-párti álláspontot jelenítenek meg. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik