Nagyvilág

Jégzabálással vannak elfoglalva, ezért nincs bűnözés Izlandon – mondta a Fülöp-szigeteki elnök

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Magyarország volt az egyetlen az európai államok közül, amely nem szavazta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy vizsgálják ki a Fülöp-szigetek elnökének „drogellenes háborúja” során elkövetett több ezer gyilkosságot.

Magyarország leszavazta, hogy vizsgálják a Fülöp-szigeteki vérengzést
Duterte elnök biztatására ezrével ölik azokat, akik ellen csak felmerül, hogy drogot árulnak.

A határozatot Izland terjesztette elő, és a magyar szavazat ellenére elfogadták, szóval 2020 júniusára az ENSZ emberi jogi főbiztosának, Michelle Bachelet-nek jelentést kell készíteni a helyzetről. A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte rendesen felhúzta magát a döntésen, és azt mondta egy olyan ország (Izland) szólt bele országának a működésébe, ami telis-tele van jéggel, és ezért nem is érthetik meg a Fülöp-szigetek gondjait – számolt be róla a Reuters.

„Mi Izland problémája? Csakis a jég. Ez a problémájuk. Túl sok jegük van, nincs egyértelmű különbség nappal és éjszaka között.

Szóval megérthetik, miért nincs ott bűnözés, ahogy rendőrök sem, csak a jégzabálással vannak elfoglalva

Nem értik meg a fülöp-szigetekiek társadalmi, gazdasági és politikai problémáit” – nyilatkozta az elnök.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy Duterte kábítószer-ellenes háborújában hány ember vesztette életét. A rendőrség közlése szerint 6600 embert öltek meg, akik fegyverrel ellenkeztek a letartóztatásuk ellen. Aktivisták szerint ugyanakkor három év alatt összességében 27 ezer áldozata lehet a drogellenes háborúnak. A kivégzéseknek hamisított bizonyítékok adják az alapját.

Duterte szóvivője, Salvador Panelo még hétfőn azt mondta, az Izland által beterjesztett határozat álhíreken alapul. Az elnök pedig korábban azzal indokolta a háborút, hogy a shabu nevű drog fülöp-szigetekiek millióit tett a rabszolgájává.

Fölöslegesek. Ha nincs pénzük, akkor lopnak, gyilkolnak. Manapság, ha tönkre akarsz tenni egy embert, tönkre akarsz tenni egy családot, helyezz el egy függőt a családba. Örökös pokol lesz az életük.

A folyamatos kritikákra, amiket azért kap Duterte, mert nyilvánosan ad parancsot a rendőrségnek a gyilkosságokra, azzal védekezik:

Az emberi jogok szakembereit kérdezem. Rossz, ha azt mondom, ha elpusztítod az országomat, akkor megöllek? Az bűn, ha ezt mondja nyilvánosan egy elnök, egy polgármester vagy egy kormányzó?

Kiemelt kép: Archív fotó: MTI / KKM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik