Nagyvilág

Csontokat találtak, lezárulhat a Vatikán évtizedes rejtélye

Újabb fordulatot vett a modern kori Róma egyik legrégebb óta tartó rejtélye, miután a Vatikán szombaton hivatalosan megerősítette, hogy két csonthalmot találtak egy aknában a városban, amik akár az 1983-ban eltűnt, akkor 15 éves Emanuela Orlandi maradványai is lehetnek, írja a Guardian.

Csütörtökön két 19. századi német hercegnőnek egy vatikáni temetőben lévő sírját nyitották fel, mert egy névtelen levél azt sugallta, hogy ott lehet elföldelve a 35 évvel ezelőtt eltűnt lány. Csakhogy a sír teljesen üres volt, így az is kérdésessé vált, hogy hová temethették a német hercegnőket.

A Vatikán alapos vizsgálatot ígért mindkét ügyben, szombaton pedig egy szóvivő arról beszélt, beazonosítottak két csonthalmot a Pontifical Teutonic College temetőjében. 

A területet teljes egészében lezárták, és a héten igazságügyi szakértők nyomoznak majd a helyszínen.

Pietro Orlandi, a lány fivére szerint az, hogy a Vatikán engedélyt adott a sírok felnyitására, új fejezetet nyitott az ügyben, mert a Szentszék mindeddig elzárkózott az együttműködéstől, és az engedély megadásával a Vatikán úgymond első ízben ismerte el, hogy az egyházi államon belül is köze lehetett valakinek az eltűnéshez, vagy rendelkezhetett információkkal Orlandi sorsáról.

Emanuela Orlandit, egy vatikáni alkalmazott 15 éves lányát 1983. június 22-én látták utoljára, amikor távozott egy zeneóráról. Titokzatos eltűnésével kapcsolatban a legvadabb összeesküvéselméletek kaptak lábra az elmúlt évtizedekben, de eddig egyik sem igazolódott.

2012-ben egy római bazilikában eltemetett maffiózó sírjában keresték az eltűnt lányt. Tavaly ősszel újra felcsillant a remény, hogy megoldódhat a rejtély, mivel titokzatos emberi maradványokat találtak a Vatikán olaszországi diplomáciai képviseletének területén, de a csontok DNS-vizsgálata végül kizárta, hogy az eltűnt lány maradványai kerültek volna elő a portásfülke padlózata alól.

Kiemelt kép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik